Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 11:36 |

Rogić: U izbornoj godini nije dobro mijenjati Izborni zakon

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) - Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić kazao je u intervju za bh. izdanje Večernjeg lista kako dobre izborne prakse pokazuju da se u izbornoj godini ne mijenjaju ni izborna povjerenstva niti izborno zakonodavstvo.

Istaknuo je kako takvu praksu preporučuju i Venecijanska komisija, OESS te druga tijela koja prate izborne procese.

Ako se tijekom izbornog razdoblja pravila mijenjaju, dodao je, tada se otvaraju mnoga pitanja koja mogu naštetiti provođenju procesa. 

- Mi kažemo da se posebno ne može mijenjati nakon odluke o raspisivanju izbora do njihova završetka, odnosno proglašavanja rezultata – naglasio je Rogić.  

 Upitan da komentira pojedina stajališta kako se nisu bili stekli uvjeti za održavanje izbora s obzirom na to da nisu poznata pravila za posredne izbore u federalni Dom naroda, kazao je kako se radi o različitim tumačenjima.

-  Očigledno je da svi politički subjekti u BiH imaju dobru volju i pristali su na raspisivanje izbora. Koliko primjećujem, nije bilo prosvjeda ili negativnih komentara na našu odluku i SIP uvijek nastoji da politički čimbenici u BiH određuju i njezinu budućnost, a da se SIP ne upliće u donošenje ključnih političkih odluka. Zbog toga je očito pozdravljena naša odluka iako smo svi svjesni kako u ovome trenutku na temelju postojećih normi ne vidimo kraj, a to je, u svakom slučaju, otegotna okolnost – ustvrdio je Rogić.  

Na pitanje kako vidi izlaz iz sadašnje krizne situacije i može li SIP riješiti ovaj prijepor, istaknuo je kako je najbolje rješenje dogovor ključnih političkih aktera. 

Ustvrdio je kako je do sada postojala mogućnost nametnutih političkih rješenja visokog predstavnika, no da on osobno ne priželjkuje nikakvo nametnuto rješenje, nego dogovor.

-  U konačnici, ako dogovora ne bude, Središnje izborno povjerenstvo BiH će u jednome trenutku najvjerojatnije morati donijeti odluku sukladno članku 10.12. Očigledno kako je to jedna od krajnjih varijanti koje bi mogle razriješiti ovaj gordijski čvor. No, ponavljam, najbolje bi bilo da ga razriješe dogovorno politički čimbenici - naglasio je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.  

Podsjetio je kako su se ranije događale situacije u kojima se odluka o posrednim izborima donosila nakon raspisivanja izbora, što po njegovim riječima, nije pravilo i nije dobro.

-  Međutim, ovdje je malo specifična situacija iz razloga što je zakon osporen u dijelu izbora izaslanika. U ovome slučaju mi ne bismo mijenjali zakon, nego bismo podzakonskim aktima, pravilnikom riješili ovo pitanje – ocijenio je Rogić.  

Dodao je kako je obveza SIP-a  odrediti broj izaslanika iz županija te da ta obveza nije u suprotnosti s pravilnikom i ostaje kao zakonska mogućnost, što se mora poštovati.

Upitan hoće li se uvažavati presuda Ustavnog suda BiH koja je ipak dala jasne smjernice u pogledu legitimnog narodnog predstavljanja, kazao je kako će se svakako imati na umu presuda Ustavnog suda BiH koja će se razmatrati detaljno.

 U svakom slučaju, ističe Rogić, Središnje izborno povjerenstvo će donijeti odluku.

Što se tiče izbora u Gradu Mostaru, ocijenio je kako će nažalost to pitanje i dalje biti otvoreno.

- Mi se nadamo kako će se politički čimbenici dogovoriti i o ovome pitanju za grad Mostar. Svi smo svjesni da se izbori za grad Mostar moraju održati, međutim, u ovome trenutku smo raspisali izbore. S obzirom na to da sada imamo jako kompliciranu situaciju s općim izborima i posrednim izborima, bojim se da bismo ulaženjem u rasprave o Mostaru problem još dodatno produbili. Nažalost, pitanje Mostara će i dalje biti otvoreno – zaključio je član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'