Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 12:40 |

Po okončanju vanredne, počela redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Po okončanju nastavka vanredne sjednice koja je započela prije više mjeseci, počela je nova redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine s izuzetno obimnim predloženim dnevnim redom.

Među najavljenim temama je i rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, predložen iz Federalne vlade.

Od ostalih akata, po skraćenom postupku su predloženi Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Federalnog fonda za podršku nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federaciji Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o dopunama Zakona za osnivanje Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

U proceduri su i nacrt izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, nacrt zakona o postupanju s neiskorištenim nekretninama nakon trajne i potpune obustave rudarskih radova (predlagač Slađan Ilić, delegat u Domu naroda), kao i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na obračun sredstava u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2016. godinu te odluka o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti za 2018.

Predložena je i odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekata "Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u Bosni i Hercegovini" te "Razvoj infrastrukture u Općini Stari Grad Sarajevo".

Program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno izmjena u dijelu programa koji se odnosi na godišnji plan rada Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, također je jedna od brojnih drugih najavljenih tačaka dnevnog reda, kao i izvještaji o ranijem poslovanju dva elektroprivredna preduzeća u FBiH.

Predložene su i strategije razvoja drvne industrije Federacije za period 2016.-2025. godina, industrije građevinskog materijala te metalnog i elektro sektora.

Okončavajući prethodnu, ranije započetu vanrednu sjednicu, delegati su većinom glasova odobrili odluke o imenovanju Nezavisnog odbora kao civilnog tijela za nadzor nad radom Federalne uprave policije (FUP), Odbora za žalbe građana te Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta