Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 14:25 |

Segmedina Srna Bajramović: Olakšati život djeci oboljeloj od dijabetesa

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - U terminu rezervisanom na sjednicama Doma naroda Parlamenta FBiH za postavljanje delegatskih pitanja i podnošenje inicijativa, delegatkinja Segmedina Srna Bajramović inicirala je da u Federaciji BiH, radi kvalitetnijeg liječenja djece oboljele od dijabetesa, na esencijalnu A listu bude vraćen lijek  'glukagon', potreban kod stanja teške hipoglikemije (pad šećera u krvi).

- Ovaj medikament je 2016. skinut s esencijalne i stavljen na bolničku listu - navela Srna Bajramović.

- Ovo je glupost zbog koje nam se svi u susjedstvu smiju jer glukagon se primjenjuje odmah u slučaju teške hipoglikemije i spašava život, odnosno ne ostavlja posljedice po zdravlje djeteta. Zbog izostanka, već nekoliko djece ima epilepsiju kao posljedicu teških hipoglikemija - upozorila je. 

Segmedina Srna Bajramović traži da 'glukagon', ako i ne bude vraćen na esencijalnu listu i ostane samo na bolničkoj, barem bude dostupan na recept.

Zarad bezbolnog mjerenja vrijednosti šećera u krvi kod djece, ova delegatkinja  također traži nabavku senzora (i čitača) kakvi se već 20 godina primjenjuju u svijetu, a pokazuju nivo šećera bez bolnih 'bockanja' iglom. Osim što su bezbolna metoda, omogućavaju kontinuirano praćenje stanja neograničeno puta tokom dana.

Srna Bajramović je navela da je u Kantonu Sarajevo registrirano 154-oro djece od jedne do 18 godina života oboljele od dijabetesa tipa 1 i oko hiljadu mladih ljudi do 30 godina.

Na sjednici Doma naroda PFBiH, ona je nadležnima postavila i delegatsko pitanje sasvim drugačije tematike.

Zatražila je da joj u dogledno vrijeme odgovore zašto računi za RTV pretplatu stižu uz račune za struju samo građanima kojima struju isporučuje preduzeće Elektroprivreda BiH, a ne i onima koje „pokriva“ Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu