Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 17:46 |

Drljača: Ispravljene diskriminacijske odredbe u Zakonu o socijalnoj zaštiti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kojim se otklanja greška na način da pravo na porodičnu invalidninu imaju članovi porodice civilnih žrtava rata (CŽR) - poginulih, umrlih i nestalih, a ne članovi uže porodice CŽR - žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Potvrdio je to Feni dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kaže da je izmjene bilo potrebno donijeti zbog provođenja Odluke Ustavnog suda BiH te pravne i faktičke ispravke odredbi u Zakonu koje predstavljaju diskriminaciju po raznim osnovama.

- Značajna novina je da  brisanjem stava 2 člana 69 Zakona članovi porodice civilnih žrtava rata više neće biti u obavezi da vode vanparnični postupak da bi proglasili osobu umrlom radi ostvarivanja prava na porodičnu invalidninu. Naime, postojeća norma je u koliziji sa članom 27. Zakona o nestalim osobama u BiH. Ovim članom je propisano da se na osnovu službene obavijesti Instituta za nestale osobe o verifikaciji statusa nestalosti osobe, u okviru centralne evidencije nestalih osoba u BiH, nestala osoba smatra umrlom te se po službenoj dužnosti iste osobe evidentiraju u matičnu knjigu umrlih nadležne opštine - objasnio je u izjavi za Fenu Drljača.

Stupanje na snagu ovog zakona omogućeno je nakon što je usvojen na današnjoj sjednici Doma naroda, a ranije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!