Stranačke aktivnosti     | 10.05.2018. 17:35 |

Jažić: Trebevićki opservatorij važan za obrazovanje i odgoj mladih Sarajeva

FENA Saopćenje

Nakon sastanka Općinskog odbora Naše stranke i Astronomskog društva Orion o obnovi opservatorije na Trebeviću, priču smo u Našoj stranci podigli na veći politički nivo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović podnio je inicijativu prema Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Inicijativom se traži izdvajanje novčanih sredstava te pokretanje aktivnosti potrebnih za obnovu Astronomske opservatorije na Trebeviću.

S ciljem što bolje realizacije projekta obnove objekta Bistrik kula te korištenja opservatorije u edukacijske svrhe, potrebno je da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo obrazovanja uspostave saradnju  sa Astronomskim društvom Orion, kojem bi objekat bio ustupljen na korištenje.

Za obezbjeđenje novčanih sredstava potrebnih za obnovu opservatorije, potrebno je dio sredstava planirati u Budžetu KS, kao i uspostaviti saradnju sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, Općinom Stari Grad te potencijalnim domaćim i međunarodnim donatorima.

„Ne gajimo previše nade da će aktuelna vlast išta uraditi u vezi s ovim, kao i brojnim drugim pitanjima. Na sreću, ostalo im je još malo vremena. Ukoliko dođemo na vlast, u budžetu će biti sredstava za ovaj kao i brojne druge projekte kojima je primarni cilj edukacija mladih“, kažu iz Naše stranke.

Opservatorij je primarno sadržaj potreban astronomima, kako hobistima tako i profesionalcima, i to ne samo iz Sarajeva i BiH, nego i regije. Vrijedi podsjetiti da je to bio drugi opservatorij po značaju u Jugoslaviji. Međutim, opservatorij je važan i za sve školarce u kantonu i šire zbog škola u prirodi ali i raznih drugih edukacijskih aktivnosti koje škole i nevladine organizacije planiraju provoditi s mladima, nevezano za astronomiju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta