Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 19:35 |

Sutra svečani prijem EP-a u BiH i uručenje Ordena EP-a Vahidu Halilhodžiću

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBiH) će u petak, 11. maja, organizirati prigodan prijem u povodu obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će Vahidu Halilhodžiću, jednom od najboljih igrača/fudbalera i napadača bivše Jugoslavije i Evrope, biti uručeno najviše priznanje naroda, građanki i građana BiH - Orden Evropskog pokreta.

Najavio je to večeras na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da najviše priznanje ovog puta 'ide' velikom čovjeku, sportašu, karakternoj ličnosti i ponajboljem ambasadoru BiH.  

Potcrtao je kako posebno imponira činjenica da se radi o čovjeku koji dolazi iz sportskog miljea i čovjeku koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u bivšoj Jugoslaviji i na fudbalskoj sceni Bosne i Hercegovine, a potom i u inozemstvu kao igrač i najbolji strijelac, te kao izvrstan trener i nogometni stručnjak koji se proslavio u više zemalja i na više kontinenata.

Dobitnik prestižnog priznanja - Vahid Halilhodžić je, uz zahvalnost iskazanu tim povodom, istaknuo kako mu je najdraže odlikovanje/priznanje koje se dobije iz vlastite kuće - Bosne i Hercegovine, ne krijući emocije i dijeleći veliku radost i oduševljenje s predstavnicima medija.

Prisjetio se bogate sportske karijere u zemlji i inozemstvu, uz opasku kako jednom od najvećih vlastitih pobjeda smatra činjenicu da su ga narod i publika svugdje voljeli i poštovali.

Komentirajući novinarski upit u vezi s percepcijom BiH u svijetu, Halilhodžić je podsjetio na bolna i teška iskustva iz minulog rata u BiH, izražavajući nadu da će Mostar, grad iz kojeg je otišao, prevazići podjele i ponovno postati mjesto ugodnog življenja.

Istovremeno, poručio je da u tom kontekstu za normalizaciju prilika u BiH posebno mjesto i uloga pripadaju - sportu, kulturi i akademskoj zajednici, pozivajući sportiste Mostara i BiH da budu most koji spaja ljude, poništava animozitete i smanjuje tenzije, doprinoseći kulturi zajedništva, međusobnog uvažavanja i razumjevanja i slaveći najviše civilizacijske vrijednosti.

Svečani prijem u organizaciji EP-a u BiH bit će upriličen u Zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a povodom 70. godišnjice osnivanja i postojanja Internacionalnog evropskog pokreta (European Movement International - EMI) sa sjedištem u Bruxellesu i u sklopu projekta obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno, prestižno prznanje će Vahidu Halilhodžiću uručiti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a prijemu će uz članove diplomatskog kora i predstavnike medija, prisustvotati i brojni drugi visoki gosti i zvanice.

Evropski pokret u BiH tradicionalno i u kontinuitetu obilježava Dan Evrope u BiH od 2005. godine, promovirajući uspješne lokalne zajednice, privredne subjekte, druge organizacije i pojedince iz zemlje i inozemstva, koji su dali značajan doprinos procesu EU integracija države, razvoju društvene zajednice i međunarodnog ugleda i imidža Bosne i Hercegovine.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Vlada Srbije ranjenoj nastavnici u 'Ribnikaru' dodijelila doživotna mjesečna primanja

Karić uručila 'Ključ Grada Sarajeva' generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'