Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 17:07 |

Lovrinović:Obveza parlamentaraca da rade na promidžbi europskih integracija

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović sudjeluje na međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji o temi "Idejom EU do mira i razvoja“ u Beogradu.

Na konferenciji, koju je organizirao Odbor za evropske integracije Narodne Skupštine Republike Srbije, raspravlja se o europskoj sigurnosti – odnosu Sjevernoatlantskog saveza (NATO), Europske unije (EU) i Rusije, o EU kao mirovnom projektu, o decentralizaciji EU i ulozi regije u EU, o proširenju EU, kao i o odnosu fiskalne i monetarne politike EU.

Sudionicima konferencije obratio se i predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, koji je govorio o odnosu BiH prema euroatlantskim integracijama, ističući da su pridruživanje EU i NATO-u dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH.

- Obveza parlamentaraca je da svatko u svojoj državi radi na promidžbi samog procesa europskih integracija, s ciljem približavanja građanima - rekao je Lovrinović i poručio da proces europskih integracija ne smije biti u vlasništvu izvršne vlasti, već u sami proces moraju biti uključena i zakonodavna vlast, organizacije civilnog društva i građani.

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), rekao je dalje Lovrinović, obveza parlamenata u procesu europskog integrisanja jako je značajna, jer su upravo parlamentarci zaduženi za parlamentarni nadzor nad obvezama koje proizilaze iz SSP-a.

Pored predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH, iz BiH na konferenciji sudjeluju i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne Skupštine Republike Srpske Branislav Borenović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta