Kultura     | 12.05.2018. 14:17 |

Panel o značaju i ulozi formalnog i neformalnog obrazovanja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Konferencija Youth Speak Forum u organizaciji AIESEC-a otvorena je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a tema ovogodišnjeg foruma je "Uspjeh u Bosni i Hercegovini: (ne)moguća misija?".

U okviru konferencije upriličen je i panel o temi "Formalno ili neformalno obrazovanje". U radu panela uz moderatoricu Dušku Jurišić učestvovali su i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić te predstavnici NVO organizacija Damir Zeković i Jan Zlatan Kulenović.

Rektor Škrijelj je istakao da se može govoriti o formalnom, neformalnom i informalnom obrazovanju.

On je naveo da formalno obrazovanje počinje od osnovne škole, a istakao je da ni neformalnog obrazovanja nema bez formalnog, dok je informalno obrazovanje ono koje se stiče tokom rada. Škrijelj je istakao da je neformalno obrazovanje nadogradnja, te da se formalno i neformalno obrazovanje ne mogu odvojiti.

Dekan Kozarić se saglasio sa rektorom, istakavši da je on pristalica cjeloživotnog učenja. Također je skrenuo pažnju da i tržište rada uz fomu, tj. diplomu traži i brojne vještine.

Damir Zeković istakao je da formalno obrazovanje daje diplome, ali neformalno vještine.

Jan Zlatan Kulenović kao dugogodišnji aktivista u omladinskom sektoru govorio je o vlastitim iskustvima o tome kako je, iako nije stekao klasično visoko obrazovanje na osnovu svojih aktivnosti u Velikoj Britaniji imao priliku magistrati.

Tokom panela također je bilo riječi o potrebi da tržište rada više sarađuje sa univerzitetima, te kako oni koji su stekli obrazovanje na UNSA postižu uspjehe u svijetu, kao i o potrebi da se unaprijedi visoko obrazovanje.

Youth Speak Forum se ove godine održava u tri grada: Banja Luka, Sarajevo i Mostar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'