Bosna i Hercegovina     | 12.05.2018. 14:25 |

Cormack: Građani moraju biti aktivni da bi izgradili bolju budućnost za društvo

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Finalna smotra školskog programa "Projekt građanin/Ja građanin" za 360 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine koji predstavljaju 36 najuspješnijih školskih timova u praktičnoj nastavi građanskog obrazovanja u školskoj 2017/2018 godini, otvorena je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Finalnu smotru organizovao je Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH i Ministarstvom civilnih poslova BiH.

Učenicima se na otvaranju Finalne smotre obratila ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

- Putujući širom BiH jasno je da je ovoj zemlji potreban jedan obrazovni sistem koji će djecu okupljati na jednom mjestu, odnosno privlačiti ih jedne drugima. Proteklih 20 godina koliko funkcionira naš program za građansko obrazovanje upravo je to ono što smo mi pokušavali da uradimo – navela je Cormack.

U svakoj demokratiji, kako je naglasila, vrlo je bitan taj segment građanskog aktivizma.

- U svakoj demokratiji je to osnova jer građani moraju biti aktivni da bi izgradili bolju budućnost za to isto društvo. Mislim da su sva djeca koja prođu kroz ovaj program apsolutno spremna da tu ulogu i preuzmu – naglasila je Cormack.

"Projekt građanin/Ja građanin" praktični je dio nastave građanskog obrazovanja, koji se kao obavezan nastavni sadržaj provodi u svim osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog školskog programa je razvoj participativne demokratske političke i građanske kulture u kojoj pojedinac, kao emancipiran, osnažen i angažiran građanin, upravlja promjenama u sebi i oko sebe.

Svake godine "Projekt građanin/Ja građanin" praktičnu nastavu građanskog obrazovanja pohađa oko 30.000 učenika.

U programu Finalne smotre je promovirano 36 školskih timova osnovnih i srednjih škola koji predstavljaju najuspješnije prakse iz cijele BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocija školskih pobjedničkih timova 'Projekta građanin/Ja građanin'

Razgovor o unapređenju programa građanskog obrazovanja

Učenička promišljanja o aktuelnim problemima kroz online takmičenje CIVITAS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo