Bosna i Hercegovina     | 12.05.2018. 17:23 |

Branislav Ćelić iz Gimnazije 'Banja Luka' pobjednik 'Speeling Bee' takmičenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Sedamnaest srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine - pobjednika regionalnih takmičenja iz slovkanja riječi na engleskom jeziku “Spelling Bee” - takmičilo se danas za nagrade i titulu “najboljeg/najbolje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH.”

Ove godine, pobjedu je odnio Branislav Ćelić iz Gimnazije "Banja Luka"iz Banja Luke i osvojio iPhone 7.

Drugo mjesto pripalo je Mihajlu Vulović iz Gimnazije "Filip Višnjić" Bijeljina (koji je osvojio iPad Air), a treće mjesto i iPad Mini osvojila je Anastasija Šarić, Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

Ovo je sedmo po redu državno takmičenje u slovkanju riječi na engleskom jeziku u BiH, koji organizira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Projekat je počeo s više od 6.000 učenika u 192 škola i 82 grada širom BiH, koji su se takmičili u svojim učionicama u martu 2018. godine.

Pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH u aprilu ove godine.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja došli su iz Bijeljine, Brčkog, Sarajeva, Maglaja, Gackog, Tešnja, Busovače, Konjica, Sanskog Most, Banja Luke, Tuzle, Bihaća, Mostara, Kaknja i Trebinja.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u slovkanju riječi na engleskom jeziku. Obzirom na to da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog slovkanja, kao što je to slučaj sa bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za slovkati, što se može vidjeti i u nekoliko video clipova u kojima naše kolege iz ambasade slovkaju riječi na engleskom jeziku, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Ambasada SAD: Zakoni BiH jednako važe za sve građane

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'