Kultura     | 12.05.2018. 22:52 |

Sedmi dan 17. festivala bh. drame protekao u znaku Kids programa

FENA Saopćenje

ZENICA, 12. svibnja (FENA) - Subota je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica protekla u znaku pratećeg i Kids programa 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

U okviru Kids programa na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena je predstava „Bajka u bajci“, nastala prema tekstu Fuada Tabaka, u režiji Željka Miloševića. Predstava je namijenjena prvenstveno za djecu, ali je edukativnog karaktera, te je pogodna i korisna i za sve ostale uzraste.

Predstava je nastala u koprodukciji BNP Zenica i Festivala dječje umjetnosti Sarajevo.

U večernjim satima na Maloj sceni ,,Žarko Mijatović” izvedena je monodrama ,,Bosanska kraljica” u produkciji Teatra Kabare Tuzla, redatelja Vlade Kerošević.

To je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova.

Oživljavajući život Katarine Kosače, buđenjem iz legende, predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, žene koja nikada nije zaboravila svoje porijeklo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. Ulogu Katarine Kosače ostvaruje magistrica umjetnosti Ivana Milosavljević.

U nedjelju, pretposljednjeg festivalskog dana, u natjecateljskom programu na Velikoj sceni BNP-a, u 20 sati, Sarajevski ratni teatar SARTR izvest će predstavu „Jedvanosimsoboakalomistobo”, prema tekstu Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta.

U okviru pratećeg programa, u 18:30 sati, bit će upriličen razgovor sa Zijahom A. Sokolovićem, a u povodu dodjele nagrade ,,Adem Ćejvan” za životno djelo. U 22 sata Zijah A. Sokolović izvest će autorsku monodramu ,,Međuuigre 0-24“.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu