Bosna i Hercegovina     | 13.05.2018. 14:49 |

Akciji "Moja kosa - tvoja kosa" odazvao se veliki broj stanovnika SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 13. svibnja (FENA) - U akciju šišanja i doniranja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka, koja se danas održava u Vitezu, do sada se uključilo 56 osoba, što je rekordan broj - izjavio je Feni direktor Udruge "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat.

- Od 11 do 13.30 sati kosu je doniralo 56 osoba i zaista sam ponosan na građane Srednjobosanske županije koji su se odazvali ovoj akciji. Osobito je ohrabrujuće da su 80 posto donatora djeca, što govori da možemo biti ponosni da imamo humane mlade koji su osviješteni koliko je važno pomoći hrabrim mališanima koji boluju od najtežih bolesti - kazao je Kubat.

Projekt "Moja kosa - tvoja kosa" pokrenut je sredinom veljače, a do danas su akcije održane u Bihaću i Tuzli, te je, kako ističe Kubat, izrađeno oko 20 perika.

- Projekt je jako human i plemenit, s obzirom na to da djeca koja su suočena s najtežim oboljenjima jako teško podnose gubitak kose, iako je on uglavnom privremen. Zbog toga je jako važno da na ovaj način dobiju perike izrađene od prirodne kose, kako se ne bi osjećali drugačijim od svojih vršnjaka - dodao je on.

Naglasio je kako je izrada perika potpuno besplatna i da se Udruzi mogu javiti svi roditelji kojima je potreban ovaj vid pomoći za njihovu djecu.

Kubat je kazao kako u Federaciji BiH godišnje od malignih bolesti oboli između 50 i 60 djece, što je blagi porast u odnosu na protekli period.

- Međutim, ohrabrujuće je da je postotak izlječenja oko 80 posto, što je neka europska statistika. Unatrag 30 godina to je iznosilo između 30 i 40 posto - naglasio je.

Na upit o trenutnom funkcioniranju Roditeljske kuće u Sarajevu, Kubat je rekao da za sada ona pomaže djeci i roditeljima bez poteškoća, ali da je cilj stalno unaprjeđenje uvjeta.

- Želimo da roditelji imaju našu potpunu potporu, tako da se mogu isključivo posvetiti liječenju djece. Zbog toga nam je važna i ta partnerska suradnja sa kompanijama i institucijama vlasti - ocijenio je. 

Akcija "Moja kosa - tvoja kosa" trajat će do 17 sati na centralnom prostoru unutar trgovačkog centra FIS u Vitezu.

Za one koji žele donirati kosu, bitna napomena je da mora biti čista, suha, kemijski netretirana, te duga minimalno 30 cm.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta