Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 12:50 |

Otvorena prva 'pametna škola' u Tuzlanskom kantonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Obnovljena, energetski efikasna škola "Musa Ćazim Ćatić", koja je rezultat prekograničnog projekta "Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno "pametne škole" svečano je otvorena danas u Kladnju. 

Na objektu je u proteklom periodu postavljena termoizolacija na vanjske zidove objekta, postavljena nova vanjska stolarija i novi energijski efikasan krovni pokrivač. Ukupna vrijednost radova je više od 300.000 KM.

Projekat finansira INTERREG IPA CBC program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. Sufinansira ga i Vlada Tuzlanskog kantona, a implementira Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, te udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

Premijer TK-a Jakub Suljkanović istakao je da velika koncentracija zagađenosti uslijed korištenja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, ali i zagrijavanje domaćinstava, pred njih imperativno stavlja obavezu da svakodnevno promišljaju na koje načine mogu povećati stepen energijske efikasnosti, saopćeno je iz Pres-službe TK-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije