Kultura     | 14.05.2018. 14:00 |

Osmanović najavio dalju podršku radu Arhiva BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Ministar civlinih poslova BiH Adil Osmanović boravio je danas u službenoj posjeti Arhivu Bosne i Hercegovine, gdje ga je ugostio direktor te institucije Saša Klepić te informirao ministra o aktivnostima koje je Arhiv BiH proveo u posljednje dvije godine.

Klepić se također zahvalio na pruženoj podršci ovoj instituciji, koju dobiva kroz budžetska sredstva, kao i kroz vanbudžetsko izvršenje (koje je prethodne godine iznosilo oko 160.000 KM), a realizirano je kroz razne projekte Arhiva BiH, saopćeno je iz Arhiva BiH.

Direktor Arhiva BiH izrazio je, između ostalog, zabrinutost za nedostatak kadrovskih kapaciteta te institucije, a koji čine tek 50 posto od ukupno sistematiziranih radnih mjesta, te nadu da će se u skorije vrijeme ova problematika riješiti kako bi zapošljavanjem novog kadra došlo do bitnih promjena i pomaka unutar ove institucije.

Nakon razgovora obišli su radne prostorije Arhiva BiH, kao i adaptirane depoe i stubište, a što je realizirano uz pomoć stranih donatora, te one kojima je neophodna hitna rekonstrukcija radi adekvatne zaštite arhivske građe.

Osmanović je također upoznat sa projektom rekonstrukcije nove čitaonice Arhiva BiH, koja bi istraživačima omogućila lakši i efikasniji pristup arhivskoj građi.

Između ostalog, razgovaralo se o Projektu digitalizacije osmanskih zbirki u Bosni i Hercegovini, u koji su uključeni svi bh. arhivi.

Ovaj projekt je jedan od većih između Arhiva BiH i Državnog arhiva Republike Turske, s kojim će u narednom periodu biti sklopljen sporazum, odobren od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Također je dogovoreno da se nastavi sa dobrom komunikacijom, te da će ministar Osmanović pružiti punu podršku daljem radu Arhiva Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

Izložba "Štampa Arhiva BiH 1851-1945." otvorena u povodu Dana arhivske službe u BiH

Potpisan Sporazum o saradnji između Arhiva BiH i Državnog arhiva Crne Gore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'