Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 14:43 |

Wigemark u Mostaru: U procesu europskih integracija ključna uloga medija

FENA

MOSTAR, 14. svibnja (FENA) - Uloga i značaj medija u pripremi javnog mnijenja za pretpristupne pregovore pojedinih zemalja s Europskom unijom bila je tema današnje radionice koju je organizirao EU info centra u Mostaru.

O ulozi bh. medija u spomenutim procesima govorio je šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark koji je tom prigodom istaknuo kako medijima kada se govori o BiH, po njegovom mišljenju, nedostaje objektivnosti.

Dodao je kako se može dosta raspravljati o tome što je to objektivnost, što ona obuhvaća te kako novinarima nije lako raditi pod pritiscima različitih uređivačkih politika, ali kako je izrazito važna sloboda izražavanja, ne samo u kontekstu EU integracija, već i generalno u kontekstu međunarodnih prava i sloboda.

Naglasio je kako je zajedno s demokracijom i osnovnim ljudskim pravima sloboda izražavanja jedno od temeljnih vrijednosti koja je potrebna za postojanje snažnog građanskog društva.

Govoreći o procesu EU integracija, Wigemark je kazao kako postoje različita viđenja tog procesa ne samo u BiH već svugdje gdje se odvija taj proces i kako se taj proces može gledati kroz dvije krajnosti, promatrati ga kao vrlo detaljan i isključiv proces kada se govori o tehničkim karakteristikama tog procesa, ali kao i isključivo politički proces.

- Kao i u svemu ostalom u životu istina je negdje između te dvije krajnosti. Međutim, da bi taj proces bio funkcionalan i da bi dao svoje prave rezultate, ne govorim samo o BiH već o svim zemljama zapadnog Balkana, potrebno je, prije svega, razumjeti koje su prave potrebe u tome procesu i kakva je međusobna interakcija između administracije, uprave, politike i civilnog društva, a sve u kontekstu civilnog društva i same uloge medija - kazao je Wigemark.

Naglasio je kako proces EU integracija zahvaća sve sfere društva, te da u tom procesu mediji igraju jednu od ključnih uloga.

Wigemark je na kraju svog izlaganja poručio kako predstavnici medija imaju mogućnost pretočiti informacije u istinsko razumijevanje suštine Europske unije kako bi građani uvidjeli da taj proces nije samo vezan za rokove koji se moraju ispoštovati, te kako bi bh. građanima približili što je pozitivan ili negativan utjecaj EU na njihov svakodnevni život.

Ravnateljica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Lejla Bičakčić tijekom današnje radionice govorila je o ulozi medija u društvu. Kazala je kako je medijska pismenost nužna aktivnost, odnosno proces koji treba pod hitno uvoditi, ali kako se odmah postavlja i pitanje gdje će medijska pismenost dati najbolje rezultate.

Ona je istaknula kako predstavnici medija najviše vremena provode obavljajući zadatke, a kako malo vremena odvajaju za izgradnju osobnih kapaciteta.

- Vrlo često u utrci za zadatcima novinari nemaju vremena da se adekvatno upoznaju s temama svojih zadataka kako bi mogli kvalitetno izvijestiti o njima, a samim time i educirati građane - kazala je Bičakčić.

Govoreći o fenomenu lažnih vijesti, ona je kazala kako se za njih po nekim analizama može reći kako se plasiraju iz političkih ili ekonomskih razloga.

- Kako se boriti protiv lažnih vijesti u kontekstu medijske pismenosti prvenstveno se naslanja na vjerodostojnost izvora informacija, kome vjerujemo na kraju dana, jesu li mediji stekli povjerenje građana, odgovaraju li adekvatno povjerenju građana i koji se medij izborio da povjerenje građana privuče sebi zbog svoga objektivnog i nepristranog izvještavanja - kazala je Bičakčić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana