Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 10:24 |

Mijatović: Čini se kao da smo zaboravili šta znači biti izbjeglica

FENA

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović u razgovoru za Fenu poručila je bosanskohercegovačkim vlastima da su odgovorne za pružanje smještaja, zdravstvenih usluge i hrane migrantima u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to što se suočavaju s velikim izazovima u pogledu socijalnih ekonomskih i svih ostalih pitanja bitnim u tom procesu.  

Razgovarala: Jelena Marković

Povod za ovaj razgovor bilo je pismo komesarke Vijeću ministara BiH u vezi sa uslovima u kojima se nalaze tražioci azila i migranti koji pristižu u BiH, a koje će danas biti objavljeno.

Mijatović se, kako je rekla, obraća Vijeću ministara BiH, a prije svih, ministru sigurnosti u BiH Draganu Mektiću i ministrici za ljudska prava i zbjeglice BiH Semihi Borovac, i naglašava da vlasti od najvišeg do najnižeg nivoa trebaju uraditi sve što je u njihovoj moći da situacija s migrantima u BiH ne eskalira.

- Ovo što trenutno vidimo na ulicama i parkovima u Sarajevu nije način na koji država treba da se odnosi prema ulasku izbjeglica u zemlju, ne samo BiH već bilo koja druga država - smatra komesarka za ljudska prava.  

Istakla je da je pitanje migranata problem s kojim se suočavaju sve države u Evropi, ne samo države članice Evropske unije, uz konstataciju da je potrebno više solidarnosti i zajedničkog rada.

Međutim, naglašava da se ne može govoriti o pojedinačnoj odgovornosti zemalja te o tome čija je veća ili manja odgovornost.

- Bez obzira na to što se dešava, bh. zvaničnici moraju preuzeti odgovornost za migrante koji su u BiH - podvukla je, dodajući da broj migranata u našoj zemlji nije toliko veliki da se nešto ne bi moglo moglo uraditi i riješiti o tom pitanju. 

Zatvaranje granica za migrante, kao što su to uradile neke države u Evropi, ocijenila je neprihvatljivim.

- Izgleda kao da se niko ne sjeća u kakvim smo vremenima živjeli i kako je izgledala Evropa mnogo godina ranije. Potrebno je pokazati mnogo više osjećajnosti i odgovornosti prema ljudima koji bježe od rata i situacije koja nije normalna za ljudsko biće - mišljenja je Mijatović.

Kazala je da građani BiH pokazuju mnogo više saosjećanja te da je čula mnogo priča o tome da pomažu izbjeglicama i djeci, ali još jednom je ponovila da je sada vrijeme da država reagira.   

- Na koji način će se BiH uključiti i uraditi više, zajedno sa Evropskom komisijom i ostalim zemljama u regionu, nije na meni da odlučujem. To je nešto što se trebalo već desiti, a ne sada o tome govoriti - smatra ona.

Ukazala je na činjenicu da migrantima mora biti pružena zaštita te da im se mora omogućiti pristup traženju azila, na što BiH i sve stale zemlje obavezuju različiti međunarodni dokumenti, kao što su Odluka Evropskog suda za ljudska prava te Evropska socijalna povelja.

Komesarka za ljudska Vijeća Evrope prava osvrnula se na veliki broj članaka i tekstova o migrantima u bh. medijima, konstatujući da bi urednici trebali imati mnogo veću odgovornost prema načinu na koji se piše o izbjeglicama i migrantima.

- Čini se kao da smo zaboravili šta znači biti izbjeglica i kako se oni osjećaju. BiH, bolje od svih ostalih zemalja u Evropi, imajući u vidu šta se sve desilo 90-ih, zna šta znači biti izbjeglica i koliko je bitno pomoći ljudima koji bježe od rata i nevolje - kazala je.  

Dodala je da se može razgovarati i o tome da li među migrantima ima "problematičnih", ali, po njenom mišljenju, od ogromne je važnosti da se pokaže odgovornost i pruži pomoć te da se vidi kome je potrebna kakva vrsta zaštite i da li je uopće potrebna.

Po informacijama UNHCR-a kojim raspolaže Mijatović, 1.138 izbjeglica i migranata je ušlo u BiH. S druge strane, po podacima Službe za poslove sa strancima BiH te Ministarstva sigurnosti, broj ilegalnih migranata registriranih u BiH od početka godine iznosi više od 3.000.

- Bez obzira na to ko je u pravu, ovo je problem koji treba riješiti. UNHCR većinom, pogotovo u vezi sa migracijama, uvijek ima tačne podatke - zaključila je komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope.  

Za neke informacije u medijima po kojima BiH "prijeti" novi val od 50.000 do 60.000 migranata, kazala je da joj to nije poznato.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'