Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 14.05.2018. 15:41 |

Otvorena ambasada SAD-a u Jerusalemu u sjeni krvavih demonstracija

FENA Internet

JERUSALEM, 14. maja (FENA) - Američki ambasador u Izraelu David Friedman proglasio je novu ambasadu SAD-a u Jerusalemu otvorenom na svečanosti kojoj su prisustvovali visoki američki zvaničnici te kćerka i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.

- Danas otvaramo ambasadu, SAD su prva država koja je to uradila – rekao je Friedman u prisustvu Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera.

Friedman je pohvalio "hrabrost predsjednika Trumpa". Otvaranje ambasade organizirano je na 70. godišnjicu osnivanja države Izrael. Očekuje se da će tokom ceremonije i Kushener govoriti te braniti odluku SAD-a da presele ambasadu uprkos protivljenju Palestinaca i većine američkih saveznika.

Palestinci već sedmicama demonstriraju protiv odluke kojom se, kako kažu, priznaje okupacija Jerusalema, protivno rezulucijama UN. U današnjim krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginulo je, prema novim informacijama 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno. Dok traje ceremonija otvaranja, Palestinci na nekoliko lokacija i dalje demonstriraju.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana