Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 21:28 |

Dodik i Čović nastavljaju saradnju i očekuju izuzetno dobre izborne rezultate

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 14. maja (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik razgovarali su večeras u Mostaru o političkim prilikama u BiH, o saradnji tih dviju stranaka koja je, po njihovim riječima izvanredna, kao i o migranstkim kretanjima u BiH za koje očekuju da će biti još intenzivniji, a za koje, kako kažu, BiH evidentno nije pripremljena.

I jedan i drugi stranački predsjednik izrazili su uvjerenje u izuzetno dobre izborne rezultate, kazavši kako su razgovarali i o tome da stvore jedan ambijent da mogu bez velikih zastoja i čekanja nakon izbora što prije uspostaviti vlast, napomenuvši kako je njihova saradnja dogovorena još ranije.

- Izborni zakon se nije izmijenio, i što se tiče HDZ-a BiH i partnera koji će biti s nama u vlasti moramo se dalje organizirati da apsolutno dobijemo izbore i da onda u miru čekamo implementaciju izbornog rezultata i uspostavu vlasti bez ikakve krize na razini BiH - naglasio je Čović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te kazao kako se raniji dogovori na saradnji te dvije političke partije ostvaruju.

Naglasio je kako smatra da izbori svakako treba da budu provedeni te da SNSD i njegovi koalicioni partneri očekuju možda i najveću pobjedu do sada.

- U tom pogledu naši pojedinačni kandidati za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske u RS-u će nesumnjivo imati veliku podršku - kazao je Dodik.

Podržao je princip da svaki narod bira svoje predstavnike, kazavši da BiH može da bude stabilna ukoliko je tako a ukoliko je drugačije onda to unosi nove kalkulacije, špekulacije i nemire i može da usloži međunacionalne odnose u BiH.

- Izbori su raspisani i sada više nema mogućnosti da se izborni zakon mijenja. Mislim da se trebamo okrenuti za stvaranje uslova za fer i tolerantnu izbornu kampanju i da u tom pogledu kad završimo izbore onda vidimo na koji način i šta učiniti - kazao je Dodik.

Govoreći o migranstkoj krizi, složili su se kako BiH nije pripremljena za prihvat migranata.

- Neko nas je varao, govorio da to nije problem, da imaju kapaciteti, a odjednom su sada građani nekih gradova u BiH vidljivo suočeni s tim problemom.

- Mi smo u RS-u jasno rekli da taj problem naša ekonomija i naš socijalni sistem ne može da izdrži i da bi najbolje bilo spriječili dolazak migranata na prostor BiH i da bi to trebao da bude primarni cilj i zadatak - zaključio je Dodik.

Ocijenio je da ima dovoljno struktura bezbjednosti u BiH i agencija koje mogu u koordinaciji da obezbijede kontrolu i teritorije i same granice i da je u tom pogledu potrebno samo da se donesu odluke o tome.

Inače, predsjednik Republike Srpske večeras prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji "Večernjakov pečat", koja se održava u Mostaru.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu