Najave     | 15.05.2018. 09:04 |

Diskusija - Fokus grupa "Finansiranje medija iz javnih budžeta"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizira danas diskusiju u okviru projekta "Mediji i javni ugled" - Fokus grupa pod nazivom "Finansiranje medija iz javnih budžeta".

Cilj Fokus grupe jeste da se predlože moguća rješenja problema koji proizilaze iz nedovoljne transparentnosti finansiranja medija iz javnih budžeta.

Diskusiji će prisustvovati vlasnici medija, urednici, novinari, predstavnici akademske zajednice i institucija vlasti.

Regulisanje transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja su zahtjevi koji stoje pred medijskom industrijom i vlastima BiH posljednjih nekoliko godina i sastavni su dio zahtjeva prema BiH u više izvještaja o napretku države u procesu EU integracija.

Također, uspostava globalnog sistema razmjene informacija o vlasništvu nad kompanijama doprinos je svjetskim nastojanjima sprječavanja korupcije i pranja novca, zbog čega demokratski sistemi vlasti i države razvijaju vlastite mehanizme transparentnosti i monitoring u ovoj oblasti.

Regulativni i zakonski okvir medijskog vlasništva u BiH je nerazvijen, ne postoji mehanizam sprečavanja koncentracije medijskog vlasništva, transparentnost indirektnih vlasnika medija je krajnje upitna, a obrasci finansiranja medija iz javnih budžeta omogućavaju proizvoljne odluke i zloupotrebe, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Fokus grupa se realizira u okviru projekta "Mediji i javni ugled", koji provodi konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršku EU Delegacije u BiH: Vijeće za štampu u BiH, Media centar, JaBiHuEU i Udruženje BH novinari.

Projekat "Mediji i javni ugled" je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za regulaciju transparentnosti medijskog vlasništva, finansiranja medija i oglašavanja u BiH.

Te oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprječavanje pritisaka na medije i novinare, a motivisani su političkim i finansijskim razlozima.

Istovremeno, projekat slijedi EU standarde transparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma, i zaštitu vrijednosti novinarske profesije i ugleda u javnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vijeće za štampu - Stručni skup posvećen kriminalizaciji klevete

Vijeće za štampu upozorava kako je zakon koji je NSRS usvojio štetan po medijske slobode

Članovi Vijeća za štampu u BiH u Brčkom održali predavanje na temu 'Borba protiv dezinformacija'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo