Svijet     | 15.05.2018. 11:36 |

SAD spriječio pokretanje istrage o izraelskom nasilju nad Palestincima u Gazi

FENA Internet

NEW YORK (UN), 15. maja (FENA) - Sjedinjene Američke Države (SAD) spriječile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u pokretanju istrage o nasilju i upotrebi vatrenog oružja izraelskih snaga na granici Gaze, javlja agencija Anadolija.

Nestalna članica Vijeća sigurnosti Kuvajt kasno sinoć je predložila usvajanje odluke o provedbi istrage o nasilju u kojem su izraelske snage ubile najmanje 59 palestinskih demonstranata u Gazi.

Ideja predlagača bila je da Vijeće sigurnosti izrazi javnu zabrinutost i pokrene transparentnu i nezavisnu istragu o jučerašnjim događajima.

Prijedlog je odbijen protivljenjem SAD-a kao stalne članice VSUN-a. To je treći put u proteklih mjesec i po da SAD blokira pokretanje istrage o izraelskoj upotrebi sile nad palestinskim demonstrantima.

Uporedo s tim, na prijedlog Kuvajta Vijeće sigurnosti će danas održati vanrednu sjednicu na kojoj će biti održana rasprava o nasilju na Bliskom istoku.

Vijeću će izvještaj o stanju na terenu podnijeti specijalni koordinator za mirovni proces u toj regiji Nikolay Mladenov.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom