Ekonomija     | 15.05.2018. 12:12 |

Poslovni forum - Autoput Sarajevo-Beograd veliki razvojni projekt

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih projekata na unutarnjem i regionalnom planu, koji bi trebao  doprinijeti uvezivanju privrednih/poslovnih zona koje gravitiraju trasi autoputa te daljnoj afirmaciji i unapređenju prekogranične saradnje.

Istaknuto je to danas u Sarajevu povodom održavanja Poslovnog foruma o temi „Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: Autoput Sarajevo-Beograd“, koji su organizirali Privredna komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana (RUPP), u partnerstvu s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH.

Sudionici  skupa razmatraju elemente prostornog planiranja u kontekstu pravovremenog izdavanja odobrenja za građenje, kao i različite aspekte koji se odnose na značaj spomenutog infrastrukturnog projekta za povezivanje konkretnih privrednih zona, poboljašnje ukupnog poslovnog ambijenta i daljnje investiranje.

Kako je uoči održavanja foruma istaknuo predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, privredni razvoj Bosne i Hercegovine bazira se, između ostalog, na razvoju regionalne saradnje pri čemu 'prsten' autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo čini jedan od neophodnih preduvjeta.

- Postoje privredne zone koje gravitiraju tom prstenu i one takvim povezivanjem postaju ineresentnije za ulaganja budućih investitora - kazao je novinarima Jašarspahić, podsjećajući kako se, posmatrano na unutarnjem planu, radi o privrednim zonama u okolini Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda..., kao i onima koje se nalaze na prostoru RS-a.

Predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević potcrtao je važnost pravovremene i adekvatne pripreme za izgradnju buduće saobraćajnice, uključujući, prije svega, svojevrsnu inventarizaciju i izradu prostorno-planske dokumentacije, a imajući u vidu neefikasnost sistema u BiH kada se radi o osiguranju različitih saglasnosti i odobrenja za građenje.

Nužno je, kako je naglasio, učiniti kvalitativne pomake uz odgovarajuće usaglašavanje, izmjene i dopune prostornih planova, kako bi nadležni organi imali kvalitetnu podlogu za realizaciju vlastitog dijela posla u skladu s planiranom dinamikom.

Na značaj izgradnje savremene saobraćajnice ukazao je i pomoćnik ministrice prostornog uređenja, građenja i ekologije RS-a Dragan Jevtić, podsjećajući kako je prevashodni cilj sarajevskog, kao i prethodnog sastanka u Tuzli - predstavljanje planskih rješenja u entitetskim prostornim planovima i privrednih zona koje povezuje trasa budućeg autoputa.

- Drago mi je da je, napokon, struka počela da govori o planskim rješenjima i koridorima - kazao je Jevtić, navodeći da je potrebno predstaviti i 'ukrstiti' entitetska planska rješenja, kako bi se finalizirali zajednički zaključci o tome u kom pravcu treba dalje ići.  

Sudionici Foruma bi, kako je najavljeno, trebali potpisati Konvenciju o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora zapadnog Balkana, kao platformu za međusobnu saradnju u procesu izrade prostorno-planske dokumentacije, odnosno popunu praznine koja na nivou države BiH postoji, budući da je prostorno planiranje entitetska nadležnost, uključujući i aspekte prekogranične saradnje sa susjedima - Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!