Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:56 |

Predstavljeni rezultati UNICEF-ovih projekata zaštite prava djece

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Sinno Khaldoun i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u utorak Mostar, gdje su sudjelovali na prezentaciji ostvarenih rezultata u dva projekta koje financira Europska unija, a provodi UNICEF.

Riječ je o regionalnom projektu "Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama na zapadnom Balkanu i Turskoj" i bh. projektu "Transformacija ustanova za zaštitu djece i sprječavanje razdvajanja obitelju", koja se provode u suradnji s predstavnicima Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU Sinno Khaldoun izjavio je novinarima kako je u ta dva projekta uloženo više od 6 milijuna eura.

- U okviru projekata bavili smo se, između ostaloga, inkluzijom sve djece u društvu i poboljšanjem socijalnih usluga. Radi se o velikom poslu koji zahtijeva uključenost i rad mnogih aktera, no cilj je jednostavan: omogućiti svoj djeci da žive sretnim i zdravim životom i da realiziraju svoj puni potencijal - poručio je Khaldoun.

Pozvao je vlasti HNŽ-a da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o socijalnim uslugama kako bi se dalje mogao nastaviti rad na tom polju.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan kazala je kako je današnji događaj organiziran na Međunarodni dan obitelji, te da se u fokusu spomenutih projekata djeca koja bi mogla ostati bez roditeljske skrbi ili koja su bez roditeljske skrbi.

Ocijenila je kako je obitelj najbolje okruženje za dijete, okruženje u kojemu ono može u potpunosti razviti svoje emocionalne, društvene i druge vještine te da zbog toga valja promicati obitelj kao okruženje u kojemu dijete može razviti i realizirati svoj puni potencijal.

Prema njezinim riječima, jedna od tema kojoj će se posvetiti posebna pozornost je problem vršnjačkog nasilja u školama.

- Mi podržavamo škole u njihovom identificiranju i sprječavanju nasilja i općenito rješavanja tog problema - kazala je Narayan.

Dodala je kako se pažnja poklanja i djeci s poteškoćama u razvoju, odnosno na koji način se mogu rano otkriti poteškoće kod djece do toga na koji način ih uključivati u škole, tako da djeca ne budu na bilo koji način izdvojena ili stigmatizirana.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica kazao je kako je HNŽ u protekle dvije godine najdalje odmakla od svih županija u implementiranju suvremenih programa.

Za ovu godinu najavio je pokretanje županijskog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke za sve žene starije od 40 godina.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović istaknuo je značaj ovih projekata kako za roditelje i djecu, tako i za cjelokupan obrazovni sustav.

- Od deset inkluzivnih škola u BiH, dvije su iz Mostara. U sigurnosnoj mreži u BiH od 24 škole, imamo četiri naše škole, a predškolska ustanovi Dječji vrtići Mostar jedna je od dobrih primjera ustanova predškolskog obrazovanja koje pružaju usluge podrške ranom rastu i razvoju za svako dijete - istaknuo je ministar Hadžović.

Inače, djeca koja su bila uključena u spomenute projekte i aktivnosti pozdravili su u Gradskoj vijećnici goste pjesmom i porukama, te su govorili o dječjim pravima, vršnjačkom nasilju i njegovom sprječavanju u školama.

Tijekom posjeta Mostaru, Khaldoun i Narayan obići će Dječji dom u Mostaru i IV. osnovnu školu, koja provodi programe podrške za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, te predškolsku ustanovu Dječji vrtići Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu