Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:51 |

Okrugli sto o izazovima pred kojima se nalazi visoko obrazovanje u BiH

FENA

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete (HEA) danas je organizirala Okrugli sto "(Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH - izazovi i prilike", s namjerom da se skrene pažnja na nove izazove pred kojima se nalazi visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Na skup su pozvani svi univerziteti, javni i privatni, a po riječima direktora Agencije Envera Halilovića to je prvi put u BiH da su zajedno za istim stolom predstavnici javnih i privatnih univerziteta.

- Krajnje je vrijeme da se uključe svi univerziteti u vođenje politike kada je riječ o visokom obrazovanju u BiH a time i u neka društvena zbivanja ne samo iz obasti obrazovanja nego ukupna, kulturna, društvena, ekonomska... s ciljem bržeg prilagođavanja i ulaska BiH u EU i euroatlantske integracije - kazao je Halilović.

Kada su u pitanju izazovi za visoko obrazovanje, Halilović je rekao da je BiH politički i pravno složena država sa mnogo pravnih sistema u oblasti visokog obrazovanja.

- Entiteti i kantoni imaju pravo donošenja zakona o obrazovanju, uključujući tu i visoko obrazovanje i sada u pogledu pravne regulative imamo neujednačenu regulativu. To je ključni problem u kojem se nalazi visoko obrazovanje i u tom pogledu normalizacija je nužna - istaknuo je Halilović.

Naglasio je da je visoko obrazovanje ušlo u tranzicijski period kojem se, s obzirom na tržišnu ekonomiju, pristupa sa nedovoljno plana i strateškim opredjeljenjem, te da svaka administrativna jedinica rješava pitanje visokog obrazovanja na svoj način.

- Posebno nam je značajno s obzirom na postojanje evropskih standarda u oblasti visokog obrazovanja dokument koji nam daje mogućnost harmoniziranja visokog obrazovanja i jedinstvene ocjene kvalitete visokog obrazovanja na nivou BiH. Činjenica je da su evropski standardi smjernice za osiguranje kvaliteta u dobroj mjeri već započeti kroz prvu akreditaciju ali novi standardi zahtijevaju novu implementaciju i promjene propisa po kojima se vrši akreditacija - pojašnjava.

Dodaje da je 27 visokoškolskih ustanova akreditirano, nekoliko ustanova je u procesu akreditacije, a neke su u postupku reakreditacije. Neke akreditacije vrijede četiri, neke pet godina.

- Kada je riječ o neakreditiranim visokoškolskim ustanovama njih ima popriličan broj. Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da se ustanovama koje nemaju akreditaciju zabranjuje izdavanje akademskih titula i bilo kakvih dokumenata. To kantonalni i entitetski inspekcijski organi ne čine, ne poduzimaju nikakve mjere - zaključuje Halilović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'