Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 14:06 |

U BiH ima još mnogo prepreka na putu ka društvu bez predrasuda i diskriminacije

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Koalicija 'Jednakost za sve' okupila je danas predstavnike vladinog i nevladinog sektora na konferenciji koja je pod nazivom "Antidiskriminacijsko zakonodavstvo, politike i prakse u BiH: postignuća, problemi i perspektive" održana u Sarajevu, u cilju stvaranja funkcionalnog antidiskriminacijskog sistema u BiH.

Zaključeno je da su ostvareni određeni pomaci, ali još postoji mnogo prepreka na putu ka društvu bez predrasuda i diskriminacije, s obzirom na to da se zakonska rješenja još nedosljedno provode i nadležne institucije nisu na odgovarajući način angažirane u provedbi.

Kako je istaknuto Institucija ombudsmana za ljudska prava kao centralna institucija za zaštitu od diskriminacije u BiH suočava se sa značajnim budžetskim i kadrovskim ograničenjima i nije u stanju ispuniti sve elemente svog kompleksnog mandata.

Fokusiraju se uglavnom na rad na žalbama građana, a stručna savjetnica u Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije Institucije ombudsmana za ljudska prava Hajrija Adžemija kazala je novinarima da je najveći broj žalbi u oblasti rada i zapošljavanja (mobing je uvijek prvi na listi po broju zaprimljenih žalbi), a odmah iza toga slijede žalbe po osnovu etničke pripadnosti.

- Nerijetko je i diskriminacija po osnovu etničke pripadnosti u oblasti rada i zapošljavanja, što se može smatrati nekim vidom indikatora o tome koji su to ključni problemi upravo u našem društvu - kazala je.

Dodaje da Institucija ombudsmana za ljudska prava djeluje kroz izdavanje preporuka, nastoji se djelovati snagom autoriteta. Postoje mogućnosti i za pokretanje prekršajnih postupaka ali se, kako je kazala, dosad nije mnogo pribjegavalo tome.

Na skupu je istaknuto i to da sudovi još nisu postigli odgovarajući nivo kapaciteta i znanja da bi dosljedno primjenjivali sve elemente karakteristične za specifične antidiskriminacijske parnice. Naglašeno je da naročit problem predstavlja nepoštivanje principa hitnosti u rješavanju predmeta koji se tiču diskriminacije, te pristup žrtava diskriminacije sudu, opterećen značajnim administrativnim i finansijskim barijerama u smislu plaćanja značajnih troškova postupka.

Maida Muminović iz Koalicije 'Jednakost za sve' kaže da rad organizacija civilnog društva okupljenih oko te koalicije u velikoj mjeri popunjava nedostatke u funkcioniranju sistema i nadležnim institucijama u BiH.

- Monitoring izvještaji, edukacijske aktivnosti, kampanje podizanja svijesti, analize usmjerene na unaprjeđenje relevantnih zakona i politika i druge naše aktivnosti bile su važna karika u ukupnom sistemu borbe protiv diskriminacije proteklih godina. Stoga je važno da se te aktivnosti nastave i da zajednica koja je formirana oko antidiskriminacijskih tema u BiH nastavi djelovati i da intenzivira rad -  istakla je.

Dženana Radončić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici na konferenciji je govorila o sudskoj zaštiti od diskriminacije te naglasila da su primjetna određena poboljšanja u sudskoj praksi, iako neujednačeno i nedovoljno. Smatra da je odgovornost za borbu protiv diskriminacije na čitavoj pravničkoj zajednici (od nevladinih organizacija, advokata i pružatelja besplatne pravne pomoći koji trebaju raditi na umrežavanju, jačanju svojih kapaciteta i kontinuiranom educiranju u toj oblasti do institucija, zakonodavnih i sudskih).

- Cilj nam je stvoriti stimulativan ambijent za građane koji smatraju da su diskriminirani, da bi blagovremeno zatražili stručnu pravnu pomoć i iskoristili odgovarajuće mehanizme zaštite - naglasila je.

Izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić sa žaljenjem je u izjavi za Fenu konstatirala da prema osobama s invaliditetom ima diskriminacije i kršenja ljudskih prava.  

- Teško je riječima opisati kako se u tim situacijama osjećamo. Ipak, bez obzira kakvo je stanje mi trebamo više ukazivati na probleme, trebamo se boriti znanjem i argumentima, ne treba odustajati - poručila je.   

'Jednakost za sve: Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije' promovira aktivnu ulogu civilnog društva i građana u sprječavanju i borbi protiv diskriminacije, zagovarajući primjenu politika i praksi koje će omogućiti punu jednakopravnost i zaštitu svih građana.

Koaliciju 'Jednakost za sve' čine Analitika - Centar za društvena istraživanja, Mediacentar Sarajevo, Prava za sve i Vaša prava, a njihov rad podržavaju USAID BiH i Fond Otvoreno društvo BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta