Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 17:11 |

Kurtović: Većina traži nastavak Kongresa Sindikata

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO,  15. maja (FENA) - Samir Kurtović, predsjedavajući radnog predsjedništva Kongresa Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, prekinutog 22. februara, izjavio je na pres-konferenciji da 16 od 24 granske članice Saveza traži da što prije zasjeda Glavni odbor i donese odluku o nastavku Kongresa. Osnovni cilj je očuvanje jedinstva Sindikata.

U skladu s inicijativom, Kurtović će, najavio je, u suradnji s jednim od dopredsjednika Saveza sazvati sjednicu Glavnog odbora do 22. maja radi odluke o nastavku Kongresa. Odluku je moguće donijeti jer to zahtijeva natplovična većina članstva krovnog sindikata, a u nastavku Kongresa treba kandidirati nove ljude za rukovodstvo Saveza, rekao je.

Kurtović tvrdi da učesnici ove pres-konferencije nemaju ambicije da se kandidiraju i dodaje da je nakon prekida Kongresa, već 27. februara, a potom i 13. marta te 17. aprila, dopisom bezuspješno tražio hitnu sjednicu Glavnog odbora od predsjednika Saveza Ismeta Bajramovića.

Samir Kurtović, inače predsjednik granskog sindikata državnih službenika, kao i još nekoliko predsjednika granskih sindikata, istaknuli su na današnjoj pres-konferenciji da je stanje nastalo prekidom Kongresa neodrživo jer je dosadašnjem rukovodstvu i organima istekao mandat u februaru, a predstoje važne aktivnosti poput pregovaranja o Opštem kolektivnom ugovoru, sindikalna borba za bolji status radnika u realnom sektoru i druge obeveze. Najveći cilj u aktuelnoj situaciji je očuvati jedinstvo sindikata, kazali su također.

Pres-konferenciju je obilježio verbalni incident na početku, kada je u salu ušao predsjednik sindikata srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Dževad Hadžić i ustvrdio između ostalog da su učesnici pres-konferencije ljudi koji rade protivno interesima radnika, kao i da on i predsjednici još nekoliko granskih organizacija nisu ni pozvani.

Samir Kurtović je novinarima kazao da je pozvao predsjednike onih grana (14 plus dvije) koji su njemu kao predsjedavajućem radnog predsjedništva Kongresa uputili inicijativu za što skorije održavanje Glavnog odbora, odnosno za nastavak prekinutog kongresa. Da su inicijativu uputili i predsjednici drugih granskih sindikata, pozvao bi i njih, ustvrdio je.

Apelirao je na sve organizacije članice krovnog sindikata na očuvanje  jedinstva i statutarnog djelovanja Saveza, što su na pres-konferenciji učinili i drugi predsjednici granskih organizacija, među njima predsjednica sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić te predsjednik sindikata rudara Sinan Huskić.

Na novinarska pitanja je li politika uplela prste i je li to uzrok nejedinstvu u Sindikatu,  Kurtović je ustvrdio da nikakva politika ne vrši pritisak za nastavak prekinutog kongresa već da to traži 16 granskih organizacija na koje nije mogao uticati niko ni u opredjeljavanju za izbor novog rukovodstva na (prekinutom) kongresu 22. februara.

Predsjednica granskog sindikata šumarstva i drvoprerade Lejla Ćatić je između ostalog rekla da niko nije mogao uticati na volju pojedinaca jer je izjašnjavanje bilo tajno. Po njenim riječima, Kongres je pokazao da radnici žele promjene.

Predsjednica sindikata finansija Minka Rešidbegović tvrdi da se politika uplela u Sindikat i prije Kongresa i da joj je to dozvolio dio organizacije.

Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH prekinut je 22. februara nakon prvog kruga glasanja za novog predsjednika Saveza pošto je, prema saopćenju, konstatiran nedostatak kvoruma za nastavak skupa.

Do prekida, nijedan od dvojice kandidata, Selvedin Šatorović i Redžo Kurić, nisu dobili neophodna 62 glasa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Sindikat BHRT-a - Ako se ne riješi stanje, pokrenut ćemo procedure za zaštitu prava uposlenika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo