Kultura     | 15.05.2018. 19:28 |

Otvoreno prvo Grafičko bijenale mladih, dobitnik Grand prixa Nikola Kašterović

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Prvo grafičko bijenale mladih BiH na kojem su se  predstavili studenti akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Banja Luke, Širokog Brijega i Trebinja otvoreno je večeras u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru (BKC).

U galeriji BKC-a izloženo je 40 radova studenata završnih godina akademija, a dobitnik Grand prix prvog Bijenala je mladi stvaraoc grafičar Nikola Kašterović iz Banja Luke.

Predsjednik organizacionog odbora i ujedno član žirija Bijenala profesor na ALU Sarajevo Danis Fejzić je ukazao na značaj koji je imala grafička scena BiH, okupljajući umjetnike kao što su Dževad Hozo, Halil Tikveša, Mersad Berber, Emir Dragulj, Virgilije Nevjestić…

Izrazio je nadu da će grafičko bijenale mladih izrasti u lijepu tradiciju, te nastoje da afirmišu mladu kreativnu snagu u BiH, sve ono što oni imaju da kažu, a što do sada nisu imali adekvatne uslove za to.

- Ukazujemo na to da se grafička kultura tiska, štampe, printa, čuva i eventualno osnažuje – kazao je Fejzić.

Grafičko bijenale mladih ima i takmičarski karakter a pobjedniku prvog Bijanala Nikoli Kašteroviću uručena je Grand prix nagrada (povelja i trofej "Tvrtkov pečat", rad umjetnika Samira Sučeske).

Inspiriran pukotinama drveta Kašterović je triptihom linoreza iskazao svoje najdublje emocije. Njemu će također biti organizovana i samostalna izložba u BKC-u.

Profesor Milan Krainović kaže da svaka akademija nosi svoju paradigmu, te da su svi studenti svojim djelovanjem okrenuti prema vani, nastupaju u regionu, u inostranstvu.

- Ovo je odlična prilika da napravimo „prvu ligu“ u BiH da se vidi šta ovi mladi ljudi umiju, a zaista umiju da pokažu veoma mnogo – istakao je Krainović.

Također su večeras uručena i specijalna priznanja, zaslužnim umjetnicima.

Grafičko bijenale mladih je u Galeriji BKC-a do 25. maja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo