Ekonomija     | 16.05.2018. 07:11 |

Italija ulaže milion eura za unapređenje turističke ponude Via Dinarica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) – Predstavnici Vlade Republike Italije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) danas će potpisati ugovor vrijedan 1.000.000 eura za unapređenje turističke ponude – Via Dinarica projekt UNDP-a.

Tim će ugovorom biti ozvaničena nova faza projekta Via Dinarica i nastavak unapređenja jedinstvene turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Ceremoniji potpisivanja ugovora, u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, prisustvovat će ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) Sukhrob Khoshmukhamedov. 

Via Dinarica je 2017. godine uvrštena na listu Nacionalne geografije kao jedna od najboljih svjetskih destinacija za ljubitelje prirode, a ulaganje Vlade Italije će omogućiti daljnji razvoj turističke ponude i kapaciteta.

Projekt Via Dinarica, koji implementira UNDP, doprinosi smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih nejednakosti u BiH kroz unaprjeđenje i promociju jedinstvene regionalne turističke destinacije.

Prvu fazu projekta Via Dinarica je sufinansirao USAID u iznosu od milion dolara.

Projekt Via Dinarica se provodi u saradnji s partnerskim institucijama: Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Ukupna vrijednost nove faze projekta je 1,3 miliona eura, od čega je milion eura osigurala Vlada Italije, a UNDP 300.000 eura, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

KS - Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva

UNDP BiH - Ekonomsko osnaživanje žena kroz inkluzivni politički dijalog (VIDEO)

Mijatović i šefica UNDP-a za BiH:Važnost projekta digitalizacije u javnoj upravi i zelene tranzicije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana