Najave     | 16.05.2018. 07:14 |

Francuska dodijelila stipendije za 14 studenata iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Francuska svake godine dodjeljuje stipendije najboljim bosanskim studentima koji su odabrali tu zemlju. Te stipendije strogih kriterija odnose se na postdiplomske studije i doktorate.

Ove godine 14 studenata je dobilo stipendije za studije u Francuskoj. Njih će danas u francuskoj rezidenciji u Sarajevu ugostiti ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Nakon prijema u rezidenciji studenti će prisustvovati pripremnom seminaru za stipendiste na kojem će dobiti sve bitne informacije vezane za njihov odlazak u Francusku od septembra 2018. 

Odabrani bh. stipendisti dolaze s različitih univerziteta (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Istočno Sarajevo), a područja studiranja su raznolika: zdravstvo, inženjerstvo, političke nauke, hemija, pravo, komunikacije.

Francuska je četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata. Više od 320 hiljada stranih studenata u Francuskoj u 2017. raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Evropske unije.

Da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik, jer sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku, saopćeno je iz Francuske ambasade.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta