Kultura     | 16.05.2018. 13:42 |

Međunarodni dan/Evropska noć muzeja 2018 u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Historijski muzej BiH priključuje se i ove godine velikoj muzejskoj porodici koja obilježava Međunarodni dan/Evropsku noć muzeja.

Pod temom "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika" za posjetitelje Historijskog muzeja BiH pripremljen je bogat cjelodnevni program. Ove godine muzej izlazi izvan granica svog prostora i u duhu Evropske godine kulturnog naslijeđa promovira kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.  

- U kiparskoj radionici na otvorenom zajedno pravimo spomenik Marian Wenzel jer će, u proces izrade spomenika, biti uključeni i građani Sarajeva, šetači kroz Vilsonovo šetalište i muzejska publika. Uvezali smo se sa svima (školama, drugim muzejima, domaćim kompanijama, fakultetima, građanima Bosne i Hercegovine, ali i brojnim prijateljima muzeja iz regije). Zajedno učimo o različitostima i njegujemo naslijeđe - navode iz Historijskog muzeja BiH.

Centralni događaj u Historijskom muzeju BiH nazvan je Miss Sarajevo.

- Oživljavamo jednu od priča iz opsade Sarajeva poslije 25 godina, ekskluzivnim predstavljanjem novih muzejskih eksponata. Kroz šest radionica i deset postavki (od kojih će pet biti premijerno predstavljeno taj dan) posjetioce će provesti muzejsko osoblje i partneri Historijskog muzeja BiH - najavljeno je.

Obilježavanje 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM). Uloga manifestacije je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojom se želi povećati vidljivost tih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

U skladu s godišnjom temom koje preporučuje ICOM, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji imaju, skreće se pažnja šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Europska noć muzeja, partner Međunarodnog dana muzeja, obilježava se u subotu najbližu Međunarodnom danu muzeja. Cilj Europske noći muzeja je da se u neuobičajeno vrijeme (do kasnih večernjih sati) približe muzeji, njihove zbirke i programi, svima, posebno mlađoj populaciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu