Bosna i Hercegovina     | 16.05.2018. 17:22 |

Zatraženo usvajanje odluke o normama u oblasti visokog obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH okupila je oko 60 sudionika - predstavnika visokoškolskih ustanova u BiH i ministarstava obrazovanja na okruglom stolu koji je pod nazivom "(Re)akreditacija visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH - izazovi i prilike" održan u Sarajevu.

Polazeći od činjenice da se Bosna i Hercegovina pridružila Bolonjskom procesu od 2003. godine, da je interes sadašnjih i budućih studenata u BiH da ostvare priznanje svojih diploma na evropskom i širem prostoru i postignu evropski zahtjev mobilnosti u toku studija, sa skupa je upućen poziv Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH da što hitnije usvoji odluku o normama kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja.

- Odluka o normama treba biti u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja, usvojenim u Jerevanu 2015. godine - zaključeno je na skupu.

Istaknuto je da je usvajanje te odluke uslov za nastavak institucionalne akreditacije, akreditacije studijskih programa, reakreditacije institucija, kao i za implementaciju ENQA preporuka danih Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH.

Naglašeno je i to da u Bosni i Hercegovini postoje kriteriji za akreditaciju visokoškolskih ustanova, kao i za akreditaciju studijskih programa prvog i drugog ciklusa studija, ali ne postoji dokument koji predstavlja osnov za primjenu tih kriterija u postupku akreditacije.

- Ako ne bude usvojena odluka o normama bit će ugrožen proces akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, njihovo uključenje u evropski prostor visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskom deklaracijom što može dovesti do toga da diplomanti visokoškolskih ustanova u BiH ne mogu ostvariti priznanje svojih diploma i drugih akademskih dokumenata, kao i onemogućiti ih da ostvare mobilnost - naglašeno je.

Sudionici skupa u Sarajevu predložili su da Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine uključi u svoj sastav sve rektore akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, u skladu s članom 43 Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

- Predloženo je da Agencija traži tematsku sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o visokom obrazovanju. Predložen je i sastanak rektora/direktora visokoškolskih ustanova u BiH sa UO i direktorom Agencije, te podržano nastojanje Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH da implementira preporuke ENQA-e date Agenciji BiH - saopćeno je iz Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Selimović: Ekonomski fakulteti u BiH dijeljenjem iskustva i znanja puno brže mogu ići naprijed

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom