Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 07:26 |

Poslanici PSBiH o izmjenama zakona o OSA-i

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Po hitnom zakonodavnom postupku poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi danas razmatrati izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Prijedlog je to Vijeća ministara BiH, a zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Taj zakon potrebno je izmijeniti jer je neke njegove odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a odredbe se odnose na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje.

Poslanici će biti upoznati i da Kolegij Doma nije postigao saglasnost o zahtjevu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Predstavnički dom predlaži Domu naroda da izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Također, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH su i izmjene Zakona o krivičnom postupku koje predlaže poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojim se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene saradnje, a tim zakonom SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo