Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 09:24 |

RAK se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana telekomunikacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Regulatorna agencija za komunikacije se pridružuje obilježavanju 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija, koji je ove godine posvećen temi  „Omogućavanje upotrebe vještačke inteligencije za sve“, saopćeno je iz te agencije.

Vještačka inteligencija (eng. Artificial Intelligence) zbog svoje prilagodljivosti ima obilježje „inteligencije“, ali u osnovi riječ je o naprednim i adaptivnim matematičkim algoritmima.

Vještačka inteligencija ima trend aplikacije u vrlo širokom spektru, a primjenjuje se u medicini, za izradu naprednih analiza podataka, u svijetu cyber bezbjednosti, pa sve do predikcija berzovnih kretanja do igrica. To ukazuje da je neophodno razumjeti taj trend zbog lakšeg prilagođavanja.

- Regulatorna agencija za komunikacije prepoznaje navedena tehnološka kretanja, jer neupitno je da će vještačka inteligencija doći i u svijet medija i telekomunikacija. Stoga, važno je da institucije Bosne i Hercegovine, kao i realni sektor, prepoznaju značaj edukacije u ovoj oblasti kao i drugim srodnim i vezanim oblastima koji će zasigurno obilježiti sljedećih deset godina u svijetu informaciono-komunikacionih tehnologija - izjavio je direktor RAK-a Predrag Kovač.

Svjetski dan telekomunikacija - 17. maj obilježava se od 1969. godine, kao znak sjećanja na osnivanje Međunarodne unije za telekomunikacije i potpisivanje prve Međunarodne konvencije o telefoniji i telegrafiji davne 1865. godine.

Taj dan je zvanično proglašen Svjetskim danom telekomunikacija 1973. godine.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Dani medijske i informacijske pismenosti od 19. do 29. oktobra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo