Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 10:13 |

Dan rijeke Une, fokus na edukaciji djece i mladih o očuvanju prirodnog dragulja

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Nizom aktivnosti danas će biti obilježen Dan rijeke Une - 17. maj, rijeke koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta. 

Centralna manifestacija je danas, na Japodskim otocima u Račiću pored Bihaća, a ovogodišnji fokus je na edukaciji djece i mladih o važnosti čuvanja i zaštite rijeke Une, ali i svih prirodnih bogatstava.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća Davor Župa u povodu Dana rijeke Une uputili su čestitku u kojoj su naglasili važnost očuvanja rijeke Une.

- Upravo njena očuvana priroda i eko sistem, te čista voda, svima nama u gradu Bihaću, ali i gradovima nizvodno u toku rijeke Une motiv su da  čuvamo našu rijeku i učinimo sve da njene ljepote prezentiramo širom BiH i svijeta - istaknuto je u čestitki.

Una izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice i protiče kroz Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Bosansku Kostajnicu, Hrvatsku Kostajnicu, Bosansku Dubicu i Jasenovac.

Una se ulijeva u Savu u blizini mjesta Jasenovac. Ukupna dužina ove rijeke je oko 212 kilometara.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Amidžić: Statistika govori da je Bihać uz Sarajevo grad kojeg ljudi najviše posjećuju

Za Drugu bosanskokrupsku regatu prijavljeno oko 1. 000 učesnika

Bihać svrstan među najpoželjnije evropske gradske destinacije za 2022. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo