Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 10:22 |

Selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja u Posavini

FENA Saopćenje

ORAŠJA, 17. svibnja (FENA) - Pašaga Hećimović iz Orašja, zajedno sa suprugom i kćerkom, formirao je privatnu ergelu "Sava" u Orašju koja će se baviti selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.

''Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine'' , kazao je Hećimović, priopćeno je iz Međunarodnog udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Hećimović kaže kako je cijela priča počela sasvim slučajno.

"Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu s Enverom Žigom, vlasnikom ergele Žiga, koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduje identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine", istaknuo je.

Hećimović je ovih dana dobio rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je njego rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verificiran.

Uzgoj je počeo s tri rasplodne kobile i jednim pastuhom, a tijekom ovoga mjeseca u ergeli Sava očekuju prvi pomladak - dvije kobile su ždrijebne.

U ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, navodi se u proopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nakon 40 godina direktan izvoz Bosanskog brdskog konja u Njemačku

Bosanski brdski konj nije više ekstremno ugrožena pasmina

Maksimalan angažman na povećanju brojnog stanja bosanskog brdskog konja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo