Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 10:35 |

Predstavnički dom PSBiH - Izmjene neustavnih odredbi Zakona o OSA-i

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odredbe Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) koje se odnose na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje proglasio nesustavnim, izmjene tog zakona danas bi na sjednici, koja je počela, trebali razmatrati poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vijeće ministara BiH zatražilo je od tog doma da se izmjene razmatraju po hitnom postupku jer Ustavni sud BiH postojeće odredbe Zakona može staviti van snage zbog čega bi mogao nastupiti pravni vakuum.

Ustavni sud odlučio je tako po apelaciji dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica- HDZ) BiH, a novi zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.

Nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Poslanici će biti upoznati i da Kolegij Doma nije postigao saglasnost o zahtjevu poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Predstavnički dom predloži Domu naroda da izmjene Zakona o krivičnom postupku razmatra po hitnom postupku.

Također, na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH su i izmjene Zakona o krivičnom postupku koje predlaže poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojim se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene saradnje, a tim zakonom SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma.

U predloženi dnevni red sjednice uvršten je i zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saše Magazinovića da se po hitnom postupku razmatraju izmjene Zakona o zastavi BiH koji ima intenciju da u tehničkom smislu pojasni i definira kako se ispravno postavlja zastava BiH.

O predloženom dnevnom redu poslanici će raspravljati nakon što završetka dijela sjednice koji se odnosi na pitanja poslanika Vijeću ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu