Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 12:00 |

PSBiH - Upozoreno na problem nedolaska poslanika na sjednice komisija

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić kazao je danas da je prije dva mjeseca tražio da se razmatra informacija o stanju sigurnosti.

Podvukao je da je od Vijeća ministara tek sada zatraženo da dostavi tu informaciju koja bi trebala da sadrži registar svih nepoželjnih organizacija i pojedinaca koji prijete sigurnosti u BiH, a Špirić je još dodao da bi u tom dokumentu trebalo biti sadržani i podaci o migrantskoj krizi.

Upozorio je da postoje neki podaci koji govore da je u BiH danas oko 30.000 ilegalnih imigranata i da se to krije zbog čega smatra da nema urgentnijeg posla od toga kojim bi se Predstavnički dom trebao baviti.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) odgovorio je Špiriću da će ta tačka biti na dnevnom redu sjednice čim Vijeće ministara dostavi materijal o kojem bi se trebalo raspravljati.

Špirić je zatražio i da se izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) koje bi trebale biti razmatrane po hitnoj proceduri skinu s dnevnog reda jer Zajednička parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA-e nije dala svoj stav, a tu su i primjedbe Ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske dodajući da se bez dijaloga ne može graditi BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka (NB) Salko Sokolović negodovao je zbog činjenice da je Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu skinut s dnevnog reda jer Zajednička parlamentarna komisija za evropske integracije nije održala sjednicu.

Podsjetio je da je Dom imao posebnu sjednicu posvećenu tom pitanju, ali joj nisu prisustvovali ministri Vijeća ministara te je rečeno da će to biti predmet rasprave na redovnoj sjednici, a sada je to skinuto s dnevnog reda jer nema mišljenja Komisije.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kazao je da jučer nije bilo kvoruma za rad u Komisiji, a članove Komisije nije uspio okupiti ni danas.

Zbog toga je reagirao i poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić kazavši da nema mehanizma kako natjerati članove komisije da prisustvuje tim radnim tijelima te je zbog nedostatka mišljenja nadležnih komisija danas s dnevnog reda skinuto nekoliko tačaka.

Pozvao je poslanike, koji su ujedno i članovi komisija, da korektno rade svoj posao do kraja ovog mandata i općih izbora koji su planirani za oktobar, a potom se za riječ javio poslanik Sadik Ahmetović (NB) koji je kazao da od prvobitnog dnevnog reda nije ostalo gotovo ništa za raspravu.

Poslanik Stranke demokratska aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić zatražio je da se na dnevni red vrati Izvještaj Evropske komisije o BiH, ali nakon okončane rasprave Bosić je samo kazao da nije dobio pismen zahtjev ni za jedan od prijedloga za izmjenu dnevnog reda te je proglasio usvojenim dnevni red sjednice kako je predložen.

Tako će se poslanici danas, između ostaloga, izjašnjavati po hitnom postupku o izmjeni Zakona o OSA-i koje definiraju način prisluškivanja osoba, izmjeni Zakona o zastavi BiH te o Prijedlogu zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo