Stranačke aktivnosti     | 17.05.2018. 17:47 |

Saopštenje sa sjednice Predsjedništva SDP BiH

FENA Saopćenje

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH navedeno je kako će se referendum o kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva održati u periodu od 24. do 26. maja, te da će rezultati istog biti predstavljeni na Konvenciji u Sarajevu 27. maja.

 

Ovaj demokratski iskorak u unutarpartijskom djelovanju predstavlja prvi takve vrste u političkoj historiji BiH, a pripreme za njegovo održavanje su već u toku.

 

Osuđeno je neusvajanje tehničkih izmjena Izbornog zakona u državnom Domu naroda, uvođenjem novih tehnologija koje će spriječiti izborne krađe. Još jednom je potvrđeno da HDZ i SNSD predstavljaju kočnicu u logičnom demokratskom postupku veće transparentnosti i kontrole nad izborima.

 

Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od strane čelnika vlasti Republike Hrvatske, tumačimo kao krajnje nedobronamjernu gestu.

 

Tražimo od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave. Sve suprotno tome, smatramo radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

 

Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu. 

 

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH. Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj.

 

Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU.

 

Posebno upozoravamo Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da ovakav skup predstavlja presedan koji će političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana