Kultura     | 17.05.2018. 20:08 |

Otvorena izložba akademskoga slikara Ivice Vlašića

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 17. svibnja (FENA) - Velika samostalna izložba livanjskoga akademskog slikara Ivice Vlašića otvorena je u četvrtak u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Izložbu čini osamdesetak djela livanjskih krajolika i plemenitih konja, a dominiraju ulja na platnu, s ponešto pastela, akvarela, grafika i 20-tak živopisnih crteža.

Kako je kazao sam autor Ivica Vlašić,  riječ je o presjeku četiri desetljeća dugoga stvaranja, točnije od njegova izlaska s Akademije 1976. godine, do danas.

-Svaki ovaj motiv koji je ovdje izložen je na neki način i proživljen jer ja na taj način slikam - kazao je akademski slikar, konstatirajući kako ga veseli što na otvorenju izložbe vidi veliki broj poklonika lijepoga.

-Priroda na njegovim platnima slavi, vegetacija buja, a konji glorificiraju nesputanost. Bile bi to zapravo temeljne poruke slikara: budite krepki, vitalni i slobodni, potvrda kako se uistinu radi o svojeglavom i dobrodošlom otklonu od turističkih razglednica. Budite svoji, pa makar i bili omamljeni u toj samoći, samoći koja liječi – zapisao je autor prigodnoga kataloškog osvrta, novinar i likovni kritičar Igor Brešan.

 Hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić, u svojemu osvrtu na Vlašićevo stvaranje, upozorava kako slikar poštuje konkretnu veličajnost prirode i na toj potki marnošću realistične opisnosti osmišljava svoj koncept slike, oblikujući scenu svojom varijantom hiperrealizma te, pomalo paradoksalno, minucioznošću slikarskoga čina, nadilazi činjenično, približavajući se ugođaju metafizičkoga.

Ivica Vlašić rođen je u Varešu, 1954. godine, a od 1960. živi u Livnu. Sarajevsku ALU završio je 1976. kada odlazi na studijsko putovanje u Pariz, da bi 1981. u Varšavi specijalizirao slikarstvo kao stipendist poljske vlade.

 Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, 1996. godine, kao i u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskoga kluba za međunarodnu suradnju.

 Osnivač je skupine likovnih umjetnika Livna 'Li Art' i suosnivač Društva hrvatskih likovnih umjetnika Herceg-Bosne, koje je preraslo u DHLU FBiH. Vlasnik je privatne galerije ART VLAŠIĆ, a svoju 41 godinu umjetničkoga stvaranja okrunio je s 54 samostalne i više od 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Živi i stvara u Livnu.

 Izložba u Mostaru dio je programa Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2018., a održava će se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH.

Izložba je otvorena do 15. lipnja.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo