Kultura     | 18.05.2018. 14:12 |

Ovčina i Pleh o statusu sedam institucija kulture od značaja za BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske Biblioteke BiH Ismet Ovčina posjetio je Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH s ciljem da zajedno sa direktorom Sakibom Plehom aktuelizira pitanje statusa sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

- Zbog svih dešavanja oko nas nepravedno je zapostavljeno pitanje institucija koje baštine kulturu naših naroda i građana, a svijetao su primjer kako radom i zalaganjem pojedinaca opstati u teškim trenucima. Ali država koja ide prema Europskoj uniji mora imati i strategiju za svoju kulturu, a to ne može sve dok postoji problem neriješenog statusa kako Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH tako i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH gdje se danas nalazim, kao i ostalih institucija kulture od značaja za BiH - istakao je Ovčina.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh iz ugla prava mišljenja je da su pravni put i nadležne institucije prava adresa za konačno rješavanje pitanja ne samo sudbine institucija kulture od značaja za BiH već i sudbine kulturnog bogatstva naše države, o kojem brinu savjesni pojedinci.

- Istaknuta je obostrana dobra komunikacija i međusobna podrška te dvije instutucije što se ogleda u mnogim operativnim aktivnostima, a na dobrobit korisnika obiju biblioteka – saopćeno je.

Ovčina je uručio direktoru Plehu izdanja NUB-a BiH i to "Putovanja i saznanja od Troje do Latvije" dr. Ismeta Ovčine, "72 godine postojanja i rada NUB-a BiH", te "Glasnik NUB BiH" i "Bosniacu" časopis NUB-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Eksponat NUBBiH ostaje izložen i naredne dvije godine u Kući evropske historije (HEH) u Briselu

Predstavljen časopis 'Bosniaca' i otvorena izložba 'Iz fondova NUBBiH – Zbirka stare periodike'

NUBBiH promovisao tri nacionalne bosanskohercegovačke bibliografije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana