Bosna i Hercegovina     | 19.05.2018. 10:29 |

Drastičan pad broja upisanih u prve razrede srednjih škola u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 19. svibnja (FENA) - Oko 2300 djece bit će upisano u prve razrede osnovnih škola u Srednjobosanskoj županiji u idućoj školskoj godini, izjavila je Feni županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez, dodavši da je to 50-ak učenika manje nego u protekloj godini.

- To su podaci nakon prvog upisnog roka. Vidjet ćemo hoće li se ta brojka promijeniti i hoće li doći do povećanja i koliko će u konačnici prvašića biti - kazala je Čerkez.

Kada je riječ o učenicima koji će upisati prve razrede srednjih škola, predstavnici županijskog sindikata očekuje da ta brojka neće prelaziti 900 učenika, a ministrica Čerkez ističe kako je zbog toga i održan sastanak na kojem je razgovarano o očekivanom problemu gubitka nastavne norme koji će pogoditi profesore srednjih škola.

Ističući kako je očekivano smanjenje broja upisanih srednjoškolaca rezultat uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBŽ-a Abdulah Serezlija ističe za Fenu kako bi posljedice, te umanjenje plaća, moglo trpjeti i do 400 profesora.

- Tek ćemo vidjeti koliko će točno djece upisati prve razrede srednjih škola, ali to sigurno neće biti više od 900, jer je SBŽ sredina iz koje se odlazi, a ne u koju se dolazi. Prošle godine je to bilo oko 2700 učenika, dakle radi se o ogromnoj razlici, pa više stotina profesora može ostati bez nastavnih sati i dobiti plaću umanjenu za 30 do 40 posto - istaknuo je Serezlija.

Kako je kazao, apsolutnog rješenja za ovaj problem nema, ali se, nakon kompletiranja podataka o broju upisanih učenika, može ublažiti određenim mjerama, poput formiranja odjeljenja s manjim brojem učenika te angažiranjem određenog broja srednjoškolskih profesora i u osnovnim školama.

- Određeni broj profesora moći će predavati u osnovnim školama, ali veliki broj je onih koji predaju stručne predmete i oni to neće moći. Kad izvršimo upis i vidimo konkretnu situaciju, morat ćemo napraviti analizu koliko će, točno, nastavnika trpjeti posljedice i odrediti sve korake kako ublažili tu krizu - naglasio je Serezlija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'