Stranačke aktivnosti     | 18.05.2018. 13:36 |

Građanski savez - Saopštenje za javnost

FENA Saopćenje

Građanski savez (GS) smatra da je danas na teritoriji BiH, ilegalnim istupanjem Hercegovačko-neretvanskog kantona iz ustavno-pravnog poretka države, voljom Dragana Čovića došlo do državnog udara.

GS ovim putem poziva stranke na vlasti da stave u upotrebu sve instrumente države potrebne da se nad tim dijelom teritorije BiH obnovi suverenitet. Ili da istupe iz vlasti ako nisu u stanu izvršavati svoje Ustavom i zakonom propisane obaveze od kojih je najsvetija odbrana državnog suvereniteta. Mi u GS-u smatramo da su danas na naplatu došle godine kapitulantstva prije svega SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića: na naplatu su došli svi truhli kompromisi, svi ustupci napravljeni za račun ostanka na vlasti.

Danas je na naplatu došao tzv. mehanizam koordinacije koji je kantonima omogućio da se ponašaju kao države. Podsjećamo javnost da je famozni mehanizam koordinacije nešto čime su se Izetbegović i Denis Zvizdić hvalili, a EU delegacija u BiH i ban Lars Wigemark pohvalili kao napredak. Danas je demokratska i građanska većina u Bosni i Hercegovini vraćena u maj 1992. godine. Danas država Bosna i Hercegovina nije suverena iza Ivan-sedla. Mi u GS-u smatramo da iza ovog državnog udara stoji lično Dragan Čović i da je ovo ništa drugo nego uvod u ono što dolazi u oktobru 2018. godine: nova samouprava.

Čović i HDZ imaju istoriju organizovanog nasilja i jutrošnja demonstracija sile i uspostava granice policijom na Ivan sedlu je logički nastavak njihovih aktivnosti iz Heliodroma, Dretelja, Ahmića i Stupnog dola. Mi u GS-u pozivamo državne organe, prije svega Tužilaštvo BiH da pod hitno otvori istragu protiv nezakonitog policijskog komesara MUP HNK Ilije Lasića i premijera HNK Nevenka Hercega zbog djela podrivanja suvereniteta i napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

GS jedini godinama i sistematski ukazuje na nasilne namjere i planove Dragana Čovića i HDZ-a i želimio i ovom prilikom podvući da je poslije danas naročito jasno zašto i Čović i HDZ moraju na idućim izborima – ako do njih uošte dođe s obzriom na Čovićevu spremnost na nasilje – izbačeni iz Predsjedništva BiH i iz bilo kakve većine. Čović očito traži rat. Ili će institucije države reagovati u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlastima ili će do rata uistinu i doći. Sada nije trenutak za kompromise: ili će država reagovati onako kao što je članica EU, Španija, reagovala na separatizam ili te države naprosto neće biti. GS ovim putem konstatuje i zaglušujuću tišinu Delegacije EU u BiH i sa žaljenjem izražava stav da je Čovićeva politika refleksija stavova i politike koju EU zagovara i provodi u BiH.

Sa dubokim žaljenjem još jednom podvlačimo da je je politika EU u BiH da liberalne i demokratske vrijednosti prestaje tamo gdje počinje muslimanska većina. Naivnost i vjeru u EU smo već jednom skupo platili. Jedino se u sebe možemo pouzdati.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo