Bosna i Hercegovina     | 18.05.2018. 14:53 |

Zvizdić: Odluka MUP-a HNK je pokušaj storniranja odluka državnih organa (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) nazvao je danas odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona o zaustavljanju autobusa s migrantima na Ivan-sedlu pokušajem storniranja odluka državnih organa.

On je novinarima u Sarajevu uoči početka sjednice Predsjedništva SDA kazao da su odluke državnih organa precizne, dodajući i to da su pitanja ustavnih nadležnosti u oblasti migranata i azila vrlo jasno definirane i one pripadaju državi BiH.

- Ovakvo protivzakonito postupanje MUP-a HNK znači sprečavanje realizacije odluka državnih organa vlasti - mišljenja je Zvizdić, poručujući da se državne institucije neće povući "ni pedalj" od svojih odluka te da će odluka Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti biti provedena.

Napomenuo je i da se migranti autobusima sprovode do centra u Salakovcu kod Mostara koji je u nadležnosti države BiH te je pozvao da se to uradi na miran način koji je usklađen sa Ustavom i zakonima BiH, najavljujući da će migranti biti odvedeni na lokaciju prema kojoj su krenuli.

Jasno je kazao da je ukoliko neko prijetnjom ili upotrebom sile sprečava aktivnosti državnih organa za koje su nadležni postoji Krivični zakon prema kojem će se u tom slučaju i postupati prema onima koji su naredbodavci i izvršioci.

Najavio je da će biti upriličeni razgovori s predstavnicima svih nivoa vlasti u vezi sa situacijom s migrantima, ali, poručio je Zvizdić, neće se pregovarati ni sa entitetskim niti s kantonalnim nivoima vlasti u vezi s onim što je ustavna i zakonska nadležnost države BiH.

Migranti i izbjeglice koji su danima boravili u improviziranom šatorskom naselju u parku preko puta sarajevske Vijećnice autobusima su danas trebali biti prebačeni u prihvatni centar u Salakovcu kod Mostara što je odlučilo Vijeće ministara BiH, ali ih je na putu do tamo zaustavila policija HNK-a kod Konjica i zabranila ulazak u taj kanton.

Pogledajte http://fena.ba/video/1761

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MvEGXzjzYZ1vJ3eNw9AHxTALrd6YNOKX?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana