Kultura     | 18.05.2018. 15:11 |

U Mostaru otvoren šesti Festival frankofonog teatra u BiH

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 18. svibnja (FENA) - Dvodnevni Festival frankofonog teatra u BiH na kojem će se predstaviti osam kazališnih trupa iz Sarajeva, Trebinja, Mostara, Podgorice i Herceg Novog, započeo je u petak u Pozorištu lutaka Mostar.

Šesto izdanje tog festival održava se u organizaciji Francuskog instituta u BiH, a otvorio ga je zamjenik direktora Francuskog instituta u BiH Raid Faure Abu-Zaideh.

Po riječima voditeljice Francuskog instituta u Mostaru Jasmine Zvonić festival je započeo kao mala inicijativa za učenike dvojezičnog frankofonog odjeljenja Gimnazije Mostar.

- Prva održana predstava na francuskom jeziku imala je velik uspjeh, od tada smo to pretvorili u festival. Na prvom festivalu je sudjelovalo par trupa, a svake godine nakon toga broj sudionika je rastao. Sada je festival poprimio međunarodni karakter - kazala je Zvonić.

Dodala je kako na ovogodišnjem festivalu nastupaju učenici srednjih i osnovnih škola te jedna trupa s Filozofskog fakulteta iz Sarajeva.

Prvoga dana festivala izvedene su predstave, a drugoga dana planirane su radionice.

Zvonić je istaknula kako sve predstaviti na francuskom jeziku, te da su većinu predstava pripremili i režirali profesori francuskog jezika ili sami učenici.

- Ovo je festival amaterskog karaktera koji djecu ujedinjuje po jednom zajedničkom interesu, po francuskom jeziku i ljubav prema teatru, te pretvara u jedno lijepo regionalno druženje u Mostaru - naglasila je Zvonić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'