Kultura     | 18.05.2018. 16:23 |

Nagrada za lutkarsku animaciju u predstavi 'Prodani smijeh' na 19. Lut Festu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica Zlatan Školjić dobio je danas Nagradu Stručnog žirija za lutkarsku animaciju u predstavi "Prodani smijeh" na 19. Međunаrodnom festivаlu profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu "Lut fest", koji je održan u Istočnom Sаrаjevu.

Kako navodi Služba za odnose s javnošću BNP Zenica, to je prva nagrada za animaciju za lutkarske predstave BNP Zenica nakon 1990. godine kad su Tarik Filipović i Sandra Popović dobili nagradu za animacije u predstavi "Reklamna princeza" u kojoj su igrali kao polaznici Dramskog studija Narodnog pozorišta Zenica.

- U 68 godina dugoj historiji zeničkog pozorišta ovo je prvi put da profesionalni glumac dobije nagradu za lutkarsku animaciju - navodi se.

Predstava "Prodani smijeh" u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica autora Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog izvedena je 16. maja u okviru Takmičarskog programa 19. "Lut Festa".

"Prodani smijeh" je predstava o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, vješticom Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve - dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

U predstavi igraju glumici iz ansambla BNP-a Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

Međunаrodni festivаl profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu "Lut fest" Istočno Sаrаjevo ove godine je trajao od 13. do 18. maja, a na izvedeno je 11 predstava iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodni stručni žiri 19. "Lut Festa" radio je u sastavu Bonjo Lungov, profesor na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film iz Sofije; Živomir Joković, reditelj iz Beograda i Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Što je muškarac bez brkova' u režiji Ivana Lea Leme u petak na sceni BNP-a

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu