Svijet     | 19.05.2018. 16:42 |

Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije do 2022.godine

FENA Internet

BERLIN, 19. maja (FENA) - Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije do 2022. godine, uključujući 31 milijardu eura u borbu protiv uzroka problema koji prisiljavaju ljude da napuštaju svoje domove i kreću prema Evropi, javio je danas magazin Der Spiegel.

Magazin se poziva na dokument koji je sačinilo njemačko ministarstvo finansija i koji procjenjuje savezna ulaganja od sedamdesetak milijardi eura do 2022., plus dodatnih osam milijardi eura koje je savezna vlada pristala prebaciti saveznim državama i lokalnim zajednicama kako bi pokrila njihove troškove do 2021. godine. 

Predviđa se da će socijalna pomoć migrantima u Njemačkoj iznositi oko 21 milijardu eura do 2022., uz još dodatnih 13 milijardi eura za kurseve učenje jezika i druge interaktivne mjere, navodi se u dokumentu.

Obrađivanje molbi za azil, registracija i smještaj izbjeglica koštali bi 5,2 milijardi eura, sudeći po procjenama ministarstva.

Njemačka radi na integriranju više od miliona migranata koji su ušli u zemlju 2015. i 2016. godine nakon ključne odluke kancelarke Ankele Merkel o njihovom prihvatu koja je ugrozila njenu popularnost.  

Javno nezadovoljstvo njenom odlukom pomoglo je jačanju ekstremne desnice, euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je ušla u donji dom parlamenta na nacionalnim izborima održanim u septembru prošle godine, podsjeća Reuters.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana