Svijet     | 22.05.2018. 11:20 |

Palestina podnijela ICC-ju krivičnu prijavu protiv Izraela

FENA Internet

RAMALLAH, 22. maja (FENA) - Država Palestina, kao jedna od potpisnica Rimskog statuta, podnijela je Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) prijavu protiv Izraela koja pokriva "sve izraelske zločine i kršenja prava naroda Palestine u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti povezane s izraelskim kolonijalnim režimom širenja naselja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalem", navodi se u saopćenju palestinske Nacionalne komisije odgovorne za saradnju s ICC-jem. 

Planirano je da se ministar vanjskih poslova Riad Malki u prijepodnevnim satima sastane s glavnom tužiteljicom ICC Fatou Bensoudom kako bi predao prijavu.

Maliki će pozvati sud da preuzme svoje odgovornosti i dužnosti u ostvarenju pravde za palestinski narod i da smatra Izrael, okupacijsku silu, odgovornim za kontinuirane zločine i kršenja ljudskih prava, navodi se u saopćenju. 

U nastavku se kaže da je ICC kompetentan organ za istragu aktuelnih izraelskih zločina povezanih s ilegalnim kolonijalnim širenjem naselja i za krivični progon onih koji počine takve zločine.

- U tom kontekstu, država Palestina provodi svoje pravo kao država članica statuta ICC-ja, da prijavi tužiteljstvu zločine koje su počinili zvaničnici Izraela, okupacijske sile, nad palestinskim narodom. Od ICC-ja se očekuje da pokrene krivičnu istragu ratnih i zločina protiv čovječnosti koje je počinio Izrael. Došlo je vrijeme da se ustanovi odgovornost izraelskih ratnih zločinaca i da se oni privedu pravdi - zaključuje se u saopćenju, koje prenosi palestinska novinska agencija Wafa. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH odobrilo ulazak i boravak u BiH za tri državljana Palestine

Kremlj - Rusija ne priznaje naloge ICC za hapšenje dvojice ruskih komandanata

Afrička unija pozvala svjetske sile da hitno nametnu mir i garantuju prava palestinskog naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo