Najave     | 22.05.2018. 10:31 |

Sutra sjednica VSTV-a, u fokusu izmjene Zakona o VSTV-u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazana je za 23. i 24. maja na kojoj bi, među ostalim, trebao biti usvojen Akcijski plan VSTV-a BiH za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018-2019. godina. 

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati o Prijedlogu za reviziju Akcijskog plana za provedbu Strateškog plana za reformu sektora pravde u BiH.

U fokusu prvog dana zasjedanja je Zakon o VSTV-u BiH, čije su izmjene razmatrane na prošloj sjednici 11. maja, s osvrtom na provođenje disciplinskih postupaka, uključujući pitanja u vezi vođenja, hitnosti i dužine, te zastare tih postupaka, a u kontekstu s preporukama (Peer Review-a) Evropske komisije.

Također, bilo je riječi i o resursima Ureda disciplinskog tužitelja - UDT-a koji djeluje pri VSTV-u, kao i nadležnostima VSTV-a u pogledu izbora i sastava Prve i Drugostepene disciplinske komisije ovog regulatornog tijela, te transparentnosti i objektivnosti disciplinskih postupaka uopće.

U nastavku rasprave u vezi sa Zakonom o VSTV-u BiH bit će detaljnije elaborirano pitanje imenovanja nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja), a u korelaciji s novousvojenim Poslovnikom VSTV-a BiH, koji je također usklađen s preporukama Evropske komisije, saznaje Fena u toj instituciji.

Za drugi dan zasjedanja VSTV-a, 24. maj, planirani su prezentacija i razmatranje godišnjih izvještaja o radu za 2017. godinu - Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, kao i Federalnog tužiteljstva, Republičkog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.   

Istovremeno, planirano je i imenovanje određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'