Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 13:23 |

Potrebni povoljni krediti za energetsku rehabilitaciju stambenih zgrada

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 22.maja (FENA) - Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić i šefica tima Svjetske banke za Projekat energetske efikasnosti Kathrin Hofer razgovarale su danas o dodatnom finansiranju tog projekta, u okviru kojeg se vrši energetska rehabilitacija objekata u javnom sektoru.

Očekuje se da će sve procedure za nastavak kreditnog aranžmana za navedene svrhe biti završene do maja naredne godine, kada se očekuje i efektivnost projekta, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Usaglasile su da su objekti kolektivnog stanovanja naredni sektor u kojem je neophodno značajno unaprijediti energetsku efikasnost.

Golić je naglasila da ne postoje povoljne kreditne linije koje bi zajednice etažnih vlasnika mogle iskoristiti za podizanje mjera energetske efikasnosti i predložila da se za ove svrhe kreira kreditna linija po istim uslovima kao za javni sektor, sa niskim kamatnim stopama i dužim rokom otplate.

Hofner je rekla, kako je navedeno u saopćenju, da će Svjetska banka nastojati da mobiliše grant sredstva za analizu stanja u tom sektoru s ciljem pripreme programa i povoljne kreditne linije za energetsku rehabilitaciju stambenih zgrada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta