Kultura     | 22.05.2018. 14:38 |

Na platou Skenderije svečano otvorenje Festivala 'Dani arhitekture 2018'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Sarajevski festival "Dani arhitekture 2018" bit će svečano otvoren sutra na platou KSC Skenderija, a ovogodišnja mu je tema "Prostor slobode – Space of Freedom".

Kreatori 11. festivala Jasmin Sirćo - partner u Polygon workshop, Nedim Mutevelić - partner u Filter arhitekturi, Emira Spaho - PR festivala i Emma Begović – članica, danas su na konferenciji za medije predstavili bogat festivalski program.

Na festivalu će studenti, arhitekte, građani i drugi zainteresirani imati priliku pratiti predavanja istaknutih arhitekata iz BiH, regije, Evrope i svijeta, a prvi put na Danima arhitekture predavanja će održati i arhitekti iz Irana i Turske, koji će prenijeti svoja znanja i iskustva.

Organizatori festivala su definirali, mapirali 'Prostor slobode', a to je ove godine bob staza na Trebeviću.

- Više od 20 godina taj prostor je propadao. Stoga smo organizirali međunarodni konkurs za njegovo arhitektonsko idejno rješenje. Na konkurs je pristiglo 40 radova iz sedam država. Sedam radova je ušlo u užu konkurenciju i bit će prezentirani javnosti na izložbi – kazao je Sirćo.

Planiran je i izlet na bob stazu na Trebeviću, što će biti prilika i za prijevoz žičarom.

U okviru festivala bit će održana i radionica ScanLAB Project istaknutog Biroa iz Velike Britanije, a Spaho je navela da će studenti iz BiH i regije koji učestvuju na radionici mapirati najnovijim 3D skenerima određene lokacije u Sarajevu ili zgrade poput Olimpijskog i Historijskog  muzeja, Doma penzionera i druge važne objekte koji su ili napušteni ili prepušteni vremenu.

Na kraju će biti urađen film o tim zgradama, kao poklon gradu Sarajevu.

Na svečanosti otvorenja festivala na platou Skenderije bit će urađena audio-vizualna instalacija, a potom će u muzeju Ars Aevi biti otvorena izložba "3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu".

Također će biti urađena i knjiga u koju su, kako je Mutevelić kazao, sumirani rezultati, iskustva i najvažniji događaji u proteklih 10 godina, period u razvoju savremene arhitekture, kao i rezultati rada organizacije mladih arhitekata.

Mutevelić je naglasio da su "Dani arhitekture" prešli dug ali prepoznatljiv put od tek studentskog projekta, do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu u BiH.

- Ogromna količina uložene energije, intenzivni, zajednički rad su bili osnovni razlozi kontinuiteta održavanja festivala. Zato su izložba i knjiga važni kao podsjetnik na jedan veliki kolektivni napor koji je u izrazito nepovoljnim društvenim okolnostima u BiH uspio održati ne samo prepoznatljiv karakter, već i kontinuitet od 10 godina – naglasio je Mutevelić.

Festival, koji će trajati do 27. maja, dobio je podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajeva, ali iako je to nedovoljno, organizatori volontiraju i snalaze se dajući maksimum sebe da bi na festival doveli najbolje arhitekte koji će prenijeti iskustva i znanje studentima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo