Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.05.2018. 16:08 |

Potpisan Protokol o saradnji vlada KS i BPK Goražde

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Protokol o saradnji vlada Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisali su danas premijeri Adem Zolj i Emir Oković.

Protokolom je iskazana spremnost za unapređenje privredne i trgovinske saradnje, saradnje u infrastrukturnim projektima, posebno cestovnom povezivanju, zatim u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kao i strateškog planiranja, koordinacije i zajedničkog nastupanja u procesu evropskih integracija i pristupa fondovima EU.

Predviđeni su, između ostalog i zajednički projekti u oblasti povratka izbjeglih i raseljenih osoba, kao i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i turizma.

- Namjera nam je jačati veze u svim navedenim oblastima. Kanton Sarajevo će u skladu sa svojim mogućnostima dati maksimalni doprinos realizaciji svih planova i projekata, a zalagat ćemo se da podršku daju i viši nivoi vlasti - istakao je Zolj.

Započete su, između ostalog, aktivnosti na cestovnom povezivanju kao i stvaranju povoljnijih kreditnih linija za privredne subjekte. Rješava se i pitanje Azila u Prači, KJP "Veterinarska stanica" je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u tom prihvatilištu za pse.

Navedena je i mogućnost zajedničke saradnje na planu rješavanja pitanja migracija za koje se očekuje da će postajati sve izraženiji problem u Bosni i Hercegovini.

- Ovo je način da se saradnja između vlada formalizuje i unaprijedi kroz uspostavljanje tijela koja će zajednički raditi na tome. Svjesni smo da je KS finansijski moćniji od BPK, ali se ovime otvaraju perspektive i benefiti za oba kantona - naveo je Oković.

Posebno je naglasio da je u interesu ovog kantona razvijanje saradnje u oblasti zdravstvene zaštite, s obzirom na to da stanovnici BPK ostvaruju tercijarnu zdravstvenu zaštitu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana